Raed Arafat: Hotărârea prin care certificatul verde devine obligatoriu nu înseamnă impunerea de restricții și nici nu e discriminare

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că hotărârea de guvern prin care se certificatul verde COVID-19 devine obligatoriu pentru accesul la anumite activităţi nu impune restricţii şi nu se poate vorbi de discriminare.
AGERPRES - sâm, 18 sept. 2021, 15:20
Raed Arafat: Hotărârea prin care certificatul verde devine obligatoriu nu înseamnă impunerea de restricții și nici nu e discriminare

„Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (…) În mod normal peste 3 la mie, era prevăzut în hotărâre de guvern închiderea totală. Deci, în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 – 6 la mie s-a găsit o soluţie prin care, totuşi, să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare în anumit control sanitar aferent, şi anume verificarea în mod deosebit a celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG. (…) Ca să elaborăm această hotărâre au fost analizaţi factorii de risc „, a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă.

El a amintit despre posiblitatea folosirii aplicaţiei care se poate descărca gratuit de pe telefon, pentru codul QR, şi a precizat că, de fapt, certificatul de vaccinare permite oricui să participe la evenimente cu trei condiţii: să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat, ultima fiind să fie trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. (…) Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii. (…) Aplicaţia va fi dată la toţi operatorii să o descarce gratuit şi ei au obligativitatea de a verifica. (…) Referitor la utilizarea certificatului verde – de mâine noapte, de luni, tocmai ca să dăm timp operatorilor să se organizeze pentru citirea certificatului verde. Acum mergem pe prezentarea documentului”, a adăugat şeful DSU.

Potrivit acestuia, este foarte greu să fie controlată respectarea măsurilor sanitare la unele evenimente precum nunţi, botezuri sau alte petreceri, precum şi la adunările publice.

„La nuntă ştim că oamenii nu vor sta cu mască, vor dansa, vor umbla de la o masă la alta. Organizatorul – este şi moral şi legal, din toate punctele de vedere – să verifice că persoanele respectă regulile certificatului verde. Mai mult decât atât, ospătarii şi cei care deservesc trebuie să poarte mască tot timpul, acest lucru este clar, nu sub nas, nu sub bărbie. (…) Dacă lumea nu respectă regulile, aceste evenimente pot să se transforme în evenimente de răspândire generală a virusului, şi atunci certificatul verde reduce riscul, nu elimină riscul total”, a explicat Arafat.

El a adăugat că în discoteci şi cluburi vor avea acces numai persoanele vaccinate, aşa cum a fost şi până acum, iar activitatea cu publicul a operatorilor economici în spaţii închise – săli de sport, fitness – să fie permisă fără să depăşească 50 % din capacitatea maximă a spaţiului, unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mie, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 7 mp şi prezentarea certificatului de vaccinare.

Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă în spaţii închise pentru copii va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 05.0 – 24,00, în judeţele unde incidenţa este între 3 – 6 mie, iar cea a operatorilor care administrează sălile de jocuri – în aceleaşi condiţii.

Raed Arafat a menţionat că persoanele care provin din alte state decât cele europene care emit certificatul verde pot să facă dovada prin alte mecanisme, adică certificatele din statele respective, cum ar fi cele din Statele Unite şi Marea Britanie, sau să demonstreze că au trecut prin boală.

„La testare vorbim de test PCR, care să aibă o vechime de cel mult 72 de ore sau, conform noilor reglementări, test antigen rapid care să aibă cel mult vechime de 48 de ore. Bineînţeles, se exceptează copiii sub 6 ani”, a precizat şeful DSU.

Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID-19 pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
În Argentina au avut loc luni ciocniri violente între poliţie şi demonstranţii care protestau împotriva tăierii cheltuielilor sociale de către noul guvern ultraliberal, relatează dpa....
Calea ferată Brașov – Sighișoara vs Sighișoara – Simeria: Viteza pe tronsonul modernizat, de peste două ori mai mare
Calea ferată Brașov – Sighișoara vs Sighișoara – Simeria: Viteza pe tronsonul modernizat, de peste două ...
Viteza trenurilor pe tronsonul Brașov - Sighișoara abia dacă atinge pe unele porțiuni circa 60 km/oră, în vreme ce ...
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, ...
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...