Rafila: Să scădem sub 50% grad de ocupare la ATI. Atunci putem discuta despre ridicarea primelor restricţii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că primele măsuri de relaxare ar putea fi luate în discuţie de către Guvern în momentul în care gradul de ocupare cu bolnavi COVID 19 a paturilor din secţiile de terapie intensivă va scădea sub 50%, respectiv sub 900 de paturi ocupate.
AGERPRES - vin, 25 feb. 2022, 15:21
Rafila: Să scădem sub 50% grad de ocupare la ATI. Atunci putem discuta despre ridicarea primelor restricţii

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când ar urma Guvernul să aprobe primele măsuri de relaxare a restricţiilor impuse în cadrul gestionării pandemiei de COVID 19.

„Noi, sigur, că trebuie să luăm împreună o decizie legată de etapizarea ridicării acestor restricţii şi trebuie să avem elemente de referinţă, elemente concrete. Fără să fie o declaraţie care nu trebuie înţeleasă decât ca şi o propunere, o sugestie, privim cu foarte mare atenţie evoluţia numărului de cazuri internate în secţii de terapie intensivă, pentru că scăderea la terapie intensivă este mult mai lentă decât scăderea persoanelor care sunt internate. Aşteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate, şi cred că atunci putem discuta despre ridicarea primelor restricţii sau măsuri de protecţie. Pentru că, aşa cum discutam şi cu altă ocazie, utilizarea măştii în exterior nu este o măsură de restricţie, ci este o măsură de protecţie individuală şi colectivă”, a declarat Alexandru Rafila, vineri.

Întrebat care ar fi primele trei măsuri de relaxare, el a explicat că una ar fi cea privind portul măştii în spaţiile deschise.

„Una dintre ele v-am şi spus-o, legată de utilizarea măştii în spaţiile deschise, dar va rămâne recomandarea, nu altceva, a utilizării în cazul unor spaţii care sunt extrem de aglomerate, chiar dacă sunt deschise. Renunţarea la limitările orare şi, eventual, pentru accesul în magazinele acestea de mare suprafaţă, care să nu mai fie condiţionate de utilizarea certificatului electronic. Eventual, mărirea pragului de la 30% la 50% a activităţii în unităţi culturale sau în unităţi de alimentaţie publică”, a afirmat Rafila.

El a fost întrebat şi dacă printre măsurile de relaxare se va număra şi cea prin care elevii să nu mai poarte masca de protecţie pe timpul desfăşurării cursurilor.

„Cât timp avem transmitere comunitară, cred că este o măsură grăbită, dacă vreţi, cred că putem să facem acest lucru nu numai cu elevii, ci şi cu alte categorii de persoane în momentul în care transmiterea comunitară dispare. Discutăm, încă, de circa 10.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic, asta înseamnă că există circulaţie, şi e bine să avem o conduită responsabilă. Datorită acestei conduite responsabile şi a faptului că am decis la nivelul Guvernului României să menţinem şcolile deschise am ajuns să trecem cu bine de acest val. Numărul de copii care au ajuns să fie internaţi în spitale este redus, de asemenea, numărul de copii internaţi la secţiile de terapie intensivă. Asta înseamnă că menţinerea şcolilor deschise a fost o măsură corectă, utilizarea măştii în interior a fost, de asemenea, o măsură corectă şi o vom menţine, în mod evident, până în momentul în care transmiterea aceasta comunitară se reduce foarte mult”, a explicat Rafila.

Acesta a punctat, în context, că nici un membru al Guvernului nu doreşte să menţină cu forţa anumite restricţii, subliniind că nu vrea să facă speculaţii, întrebat dacă organizarea evenimentelor private, cum ar fi nunţi sau botezuri, ar putea intra în prima etapă de relaxare.

„Ele trebuie corelate cu realitatea şi cu protejarea colectivităţilor în care ne desfăşurăm activitatea. Cred că asta este e conduita responsabilă, echilibru, măsuri de relaxare care sunt monitorizate. Să vedem dacă situaţia se stabilizează sau merge în continuare într-o zonă de favorabilitate şi un nou pas de relaxare. Dacă ridici toate măsurile într-un singur pas, există un foarte mare risc de a de întoarce la restricţii. Ori, ceea ce ne dorim este să nu ne mai întoarcem la restricţii şi să existe sustenabilitate şi predictibilitate pentru toţi agenţii economici şi pentru populaţie în general”, a mai declarat Rafila.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...