Rafinăria Petrom de la Brazi, mai profitabilă decât rafinăria OMV de la Viena

Marja de rafinare, adică indicatorul care arată în final eficienţa unei rafinpării, este mai mare pentru rafinăria OMV Petrom din România decât pentru rafinăriile înregului grup OMV, potrivit datelor companiei austriece.
Mihai Nicuţ - mar, 17 iul. 2018, 18:41
Rafinăria Petrom de la Brazi, mai profitabilă decât rafinăria OMV de la Viena

Marja de rafinare pentru rafinăria Petrom dela Brazi a fost, în al doilea trimestru al acestui an, de 6,72 dolari pe baril, potrivit OMV. Marja de rafinare calculată de OMV pentru rafinăriile din grup (nu este precizat dacă este inclusă aici rafinăria din România sau este exclusă) a fost, în aceeaşi perioadă de 4,79 dolari pe baril.

Marja de rafinare este un indicator al industriei care, grosier, se referă la câştigul financiar obţinut după prelucrarea unei cantităţi de petrol, în condiţiie de piaţă date. Ea variază atât în funcţie de cotaţiile ţiţeiului (care este materie primă) şi ale produselor rafinate vândute, dar şi în funcţie de complexitatea rafinăriei, adică de capacitatea de a extrage din petrol cât mai multe produse finite cu preţ cât mai mare.

De fapt marja de la rafinare a fost mai mare la Brazi decât la media calculată a rafinăriilor OMV în fiecare dintre ultimele cinci trimestre, diferenţa cea mai mare, de peste 2 dolari pe baril (8,51 dolari faţă de 6,03) fiind atinsă în al doilea trimestru al anului 2017.

OMV deţine, pe lângă rafinăria de la Brazi (4,5 milioane de tone capacitate anuală, unde se procesează tot petrolul extras din România ), două rafinării. Schwechat din Austria, de lângă Viena, singura rafinărie de petrol din Austria, de fapt (9,5 milioane de tone pe an) şi Burghausen din Germania, cu o capacitate de 3,8 milioane de tone.

Rafinăria din România a fost oprită pentru modernizare şi mentenanţă în această primăvară, timp de şase săptămâni, iar lucrările permit extinederea perioadei în care poate funcţiona fără oprire, următoarea revizie fiind programată abia în 2022. Lucrările au avut o valoare de 45 de milioane de euro, iar în perioada 2005-2017, rafinăria a beneficiat de investiţii de peste 1,5 miliarde euro în proiecte de modernizare, de construire a unor instalaţii noi şi în proiecte de mediu.

Petrobrazi este a doua mare rafinărie din România, alături de Petromidia, operată de grupul Romeprtol (5 milioane de tone, cea mai mare din ţară), şi Petrotel (3,6 milioane de tone), operată de Lukoil.

Te-ar mai putea interesa și
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi, dintre care 981 pur electrice şi 681 electrice hibride, şi 6 motociclete electrice în cadrul Programului Rabla Plus 2021, informează......
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat pentru eliminarea din piață a unui alt jucător
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat ...
12 dintre cele mai mari edituri din piață și Asociația Editurilor din România sunt investigate de către Consiliul Concurenței. ...
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Agenția de turism Hello Holidays mizează pentru sezonul de toamnă-iarnă pe destinații precum Turcia și Egipt.
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Apple Inc. îşi va recompensa luna viitoare angajaţii din magazine cu bonusuri de până la 1.000 de dolari, o decizie ...