Rafinăria Petromidia a procesat mai mult țiței în 2023, dar a intrat pe pierdere și din cauza taxei de solidaritate pe care analizează să o conteste în instanță

Rompetrol Rafinare, compania care administrează cea mai mare rafinărie din țară, Petromidia, și controlează și divizia de vânzări de carburanți prin rețeaua de benzinării Rompetrol, a raportat la nouă luni rezultate operaționale în creștere, dar financiar, a trecut pe pierdere, mai ales din cauza plății taxei de solidaritate, pe care ar putea-o contesta în insanță.
Mihai Nicuţ - mie, 15 nov. 2023, 19:04
Rafinăria Petromidia a procesat mai mult țiței în 2023, dar a intrat pe pierdere și din cauza taxei de solidaritate pe care analizează să o conteste în instanță

“Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a obținut rezultate operaționale bune în primele 9 luni din 2023, cu peste 3,8 milioane de tone de materii prime procesate în rafinăria Petromidia. Cea mai mare unitate de profil din România a continuat să fie un pilon de stabilitate energetică, prin direcționarea pe piața domestică a 66% din totalul de 2,9 milioane de tone de carburanți produși (benzine, diesel și jet A1)”, arată compania într-un comunicat de presă.

La nouă luni, rafinăria Petromidia a procesat 3.84 milioane de tone de țiței și alte materii prime, cu 1% peste cantitatea din primele nouă luni ale anului precedent. Rafinăria cea mică a grupului, Vega, a raportat o creștere cu 7% a cantităților procesate, până la 287.000 de tone.

Producția de benzină a crescut cu 3%, până la circa un milion de tone, iar producția de motorină și jet a scăzut cu 4%, până la aproape 1,9 milioane de tone. Compania a avut o scădere de producție de combustibil în trimestrul trei al acestui an, care “a fost determinată de funcționarea rafinăriei Petromidia fără instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), scoasă din flux în urma unui incident tehnic survenit în luna iunie 2023”.

“În ciuda scăderii volumelor totale de produse obținute, Rompetrol Rafinare a reușit să asigure, fără perturbări, livrările de produse petroliere necesare în România. Petromidia a dispus de un flux stabil de materie primă, țițeiul procesat fiind, în principal, cu origine din Kazahstan”, arată compania.

Petromidia și-a crescut vânzările de carburanți pe piața internă cu 5%, la 1,85 milioane de tone, trimțând mai puțini carburanți la export, 943.000 de tone, cu 9% mai puțin decât în primele nouă luni din 2022.

Compania a trecut pe pierdere

În primele 9 luni din 2023, compania a înregistrat rezultate financiare consolidate în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 4 miliarde de dolari (scădere de 17%), un profit operațional (EBITDA) de 214 milioane de dolari (scădere de 35%) și un rezultat net negativ – pierdere –  de 3,5 milioane de dolari. În primele nouă luni din anul precedent, compania raportase un profit net de 161 de milioane de dolari, în condițiile în care 2022 a fost un an de excepție pentru companiile petroliere.

Pentru primele nouă luni din 2023, “rezultatele financiare au fost influențate semnificativ de volatilitatea cotațiilor internaționale la țiței și produse finite. Cotațiile au atins, în primele 9 luni ale anului, scăderi de 16% la benzină și 23%, la motorină. De asemenea, la nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 14,6 USD/MT (-11%) în trimestrul III 2023, față de trimestrul III 2022, respectiv cu 20 USD/MT (-15,8%) în ianuarie – septembrie 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut”, după cum arată companie

Posibilă acțiune în justiție în chestiunea taxei de solidaritate

Compania a plătit în contul celebrei deja taxe de solidaritate 128 de milioane de dolari în contul anului 2022 (plata a fost făcută în acest an) și estimează că are de plată încă 34 de milioane pentru primele trei trimestre din acest an. În conunicatul cu rezultatele financiare, Rompetrol Rafinare arată că studiază posibilitatea unei acțiuni în instanță în chestiunea acestei taxe.

“Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat, plătind peste 378 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului și peste 1,2 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2023, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuția la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Pentru perioada ianuarie – septembrie 2023, compania a estimat o contribuție de 34,1 milioane de dolari, ținând cont de normele actuale ale OUG 186. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei și în scop de protejare a intereselor acționarilor, Rompetrol Rafinare depunând eforturi considerabile pentru susținerea acestei taxe”, arată compania.

Rompetrol Rafinare Constanța este controlată de compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas, care deține 54,63% – direct și indirect. Statul român prin Ministerul Energiei deține 44,7%.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...