Rafinăria Petromidia are cele mai bune rezultate din istorie, dar riscă dizolvarea din cauza legilor din România

Compania Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), care operează rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, are rezultate financiare record, dar firma riscă dizolvarea din cauza unei prevederi legale legate de raportul dintre active şi capitalul social. Oficialii KMG Internaţional, noua denumire a grupului Rompetrol, spun că activitatea se desfăşoară normal iar rafinăria are rezultate financiare record.
Economica.net - lun, 07 nov. 2016, 11:27
Rafinăria Petromidia are cele mai bune rezultate din istorie, dar riscă dizolvarea din cauza legilor din România

„Activitatea operaţională a societăţii se desfăşoară în parametri absolut normali, nefiind influenţată în nici un fel de identificarea acestei neconformităţi a activului net relaţionat la capitalul social. De asemenea, nu sunt identificate şi nici previzionate schimbări aparute în activitatea de finantare a societatii”, au transmis oficialii KMGI la solicitarea ECONOMICA.NET.

RRC a ajuns în situaţie dizolvare din cauza unmui articol din legea societăţilor comerciale. Articolul respectiv se referă la faptul că activele nete ale unei societăţi (diferența dintre valoarea activelor totale și totalul datoriilor ) trebuie să reprezinte cel puțin jumătate din capitalul social al acesteia. În caz contrat, societatea trebuie dizolvată, dacă nu se organizează o AGA pentru remedierea acestei situaţii, în sensul continuării activităţii.
RRC a fost notificată de ASF în acest sens pentru că, la finalul anului 2015, compania avea un capital social de 4.4 miiliarde lei, iar, iar diferenţa dintre totalul activelor şi datoriile curente a fost de 1 ,8 miliarde lei, sub jumătate din capitalul social.

La finalul săptămânii trecute, RRC aanunţat că va organiza Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), pentru a remedia această situaţie. Statul este încă acţionar la RRC, cu 44,7% din capital.

Cei de la KMGI spun că situaţia de acum a fost generate de pierderile din anii trecuţi.

„Referitor la situaţia activului net în cadrul RRC, aceasta nu a fost generată de vreun dezechilibru financiar evident de dată recentă, ci a fost determinată de factori de piaţă, respectiv rezultatele financiare negative înregistrate de societate în timpul crizei economice şi anii imediat următori. Astfel, pe fondul unui context dificil al industriei de rafinare la nivel european şi mondial, caracterizat de o supracapacitate de rafinare şi implicit un nivel de marjă de rafinare redus, societatea nu a putut genera rezultate operaţionale suficiente pentru a acoperi costurile de finanţare ale activităţii şi restul de cheltuieli financiare. În plus, de menţionat că un impact semnificativ negativ în rezultatele societăţii îl reprezintă diferenţele negative de curs valutar înregistrate de societate de-a lungul timpului pe fondul evoluţiei cursului de schimb valutar leu/usd”, spun cei de la KMGI.

„Începând cu anul 2015, RRC a înregistrat rezultate operaţionale şi financiare pozitive pe fondul unui context mai favorabil pe piaţa de rafinare şi în special beneficiind pe deplin de avantajele pachetului semnificativ de investiţii de modernizare de peste 380 de milioane USD în rafinăria Petromidia în perioada 2008 – 2012”, explică cei de la KMGI.

Rafinăria are cele mai bune rezultate din ultimii 10 ani

„Rompetrol Rafinare a înregistrat un rezultat net pozitiv în valoare de 84 milioane LEI (în conformitate cu situaţiile financiare individuale IFRS LEI) în anul 2015, marcând astfel trecerea pe profit a rafinăriilor Petromidia şi Vega, un record istoric al ultimilor 10 ani. Pentru al doilea an consecutiv, rafinăria Petromidia a atins un nivel record al randamentului pentru produse albe (benzină, motorină, Jet) de 85,7%. Petromidia a produs cea mai mare cantitate de motorină din istoria sa (2,47 milioane tone) în 2015, la cel mai bun randament (50%, faţă de 48,8% în 2014 şi 46% în 2013). De asemenea, rafinăria Vega a procesat cantităţi record de bitum (80.000 tone) şi de hexan (71.000 tone), datorită calităţii îmbunătăţite a materiei prime şi creşterii cererii de pe piaţa regională.

Prognoza rezultatelor financiare pe anul 2016 este una de continuare a rezultatelor financiare pozitive incepute cu anul 2015 si de asemenea in conformitate cu planul de afaceri dezvoltat de societate trendul pozitiv al rezultatelor financiare va fi mentinut.

În primul semstru din 2016, compania a înregistrat un profit net în valoare de 143 milioane LEI (în conformitate cu situatiile financiare individuale IFRS LEI), faţă de rezultatul net negativ de aproximativ 83 milioane LEI din aceeaşi perioadă a anului 2015. Rafinăria Petromidia a înregistrat un nou record de producţie. Cantitatea de materie primă procesată a atins un nivel de peste 17 mii tone pe zi, în luna iunie, cea mai mare cantitate zilnică prelucrată de la punerea sa în funcţiune (1979). De asemenea, Petromidia a înregistrat un nou record în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie, inducele EII (Energy Intensity Index) atingând cel mai scăzut nivel din istoria unităţii de producţie – 90.8 puncte”, spun cei de la KMGI.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din România, şi este deţinută de grupul KazMunaiGas International, controlat de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...