Rafinăriile Petromidia și Vega bugetează creștere pe toată linia în 2023: țiței procesat, producție de carburanți, polimeri, bitum

Rompetrol Rafinare Constanța estimează o creștere operațională pe toate segmentele în 2023 față de 2022, pe fondul creșterii livrărilor de țiței din Kazahstan în principal către rafinăria Petromidia, cea mai mare din România și cel mai important activ al grupului Rompetrol - KMGI. 
Mihai Nicuţ - mar, 28 mart. 2023, 22:20
Rafinăriile Petromidia și Vega bugetează creștere pe toată linia în 2023: țiței procesat, producție de carburanți, polimeri, bitum

Rafinăria Petromidia, cea mai mare unitate de profil din România, are în plan procesarea a aproape 5,69 de milioane de tone de țiței și alte materii prime în acest an, potrivit bugetului pentru acest an, care va fi supus atenției acționarilor. Volumul de materie primă procesată este estimat să fie cu 8 % mai mare decât în 2022, când a fost de sub 5,26 de milioane de tone, potrivit datelor din raportul pe 2022. Adică un plus de 16.000 de tone de țiței și alte materii prime (țiței aproape 15.000 de tone în plus, evident integral de origine kazahă) pe zi față de anul trecut.

La rafinăria mai mică controlată de Rompetrol Rafinare, Vega Ploiești, planul de producție este mai ambițios, și anume de a procesa în acest an 474.000 de tone, ceea ce, față de cele 373.000 de tone din 2022, înseamnă un plus de 27%.

În 2022, rafinăria Petromidia a reușit să producă 1,41 de milioane de tone de benzină și aproape 2,7 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație. Planul pentru 2023 presupune producția a 1,52 milioane de tone de benzină și 2,48 de miloane de tone de motorină. Nu se specifică cantitatea de jet fuel.

“În ceea ce privește orientarea către piață / strategia de plasare a produselor, în 2023 compania va urma creșterea vânzărilor față de anul trecut pentru benzină și motorină, în România cu 11% si pe piata externa cu 5%, cu o rată medie lunară a vânzarilor de produse finite de 313 mii tone pe piața internă și 131 mii tone pe piața externă”, arată compania.

De altfel, potrivit estimărilor de acum, Petromidia va deservi mai mult cererea de carburanți a pieței românești, din moment ce, procentual, 71% din livrări merg la intern și doar 29% la export – anul trecut ponderea a fost de 67-33.

De asemenea, producția de polimeri de la capacitățile petrochimice de la Petromidia (singurele din țară) va crește de la 129.000 de tone anul trecut la 168.000 de tone în acest an, deci un plus de 30%. În altă ordine de idei, în 2023, vânzările de bitum sunt estimate la 143.216 tone (total producție), cu peste 40% mai mari decât anul precedent, mai arată compania – amintim că rafinăria Vega este singurul producător de bitum cu polimeri din România.

În termeni financiari, cifra de afaceri brută a Rompetrol Rafinare este estimată la 5,7 miliarde de dolari, mai scăzută decât cea realizată în 2022, de aproape 6,6 miliarde de dolari, dar anul trecut a fost unul de excepție pentru industria petrolieră.

Profitul net estimat este însă de doar 900.000 de dolari, față de rezultatul de excepție al anului trecut, de 90 de milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare Constanța este cel mai imporant activ al Grupului Romperol (KazMunayGas International), care este controlat de compania națională petrolieră a Kazahstanului.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...