RAFO se taie la fier vechi. Vezi ce se va alege de rafinăria din Oneşti

Acţionarul majoritar al RAFO Oneşti, firma Petrochemical Holding, "nu vrea falimentul" actualei rafinării din Oneşti, dar pentru evitarea acestuia "va trebui să dirijeze urgent" către respectiva societate comercială "unele resurse financiare, până la realizarea practică a valorificării pe piaţa second-hand a unor active care nu fac obiectul unui posibil proiect de modernizare", a anunţat joi Miroslav Dermendjiev, preşedintele Consiliului de Administraţie al RAFO, citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 14:54
RAFO se taie la fier vechi. Vezi ce se va alege de rafinăria din Oneşti

Declaraţia acestuia vine la o zi după desfăşurarea lucărilor Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care până la finele lunii februarie nu apare o variantă de valorificare a activelor care, momentan, nu intră în niciun calcul de modernizare-repornire, societatea nu va putea achita obligaţiile curente de plată, ceea ce poate conduce la faliment.

Cu prilejul desfăşurării AGEA, Petr Diakov, împuternicitul acţionarului majoritar al RAFO, precizase faptul că ‘administraţia poate decide vânzarea totală sau parţială a activelor, inclusiv pentru dezvoltarea unor proiecte de către eventualii cumpărători’.

Ca urmare a acestei precizări, AGEA de la Rafo a decis să aprobe propunerea acţionarului majoritar ca instalaţiile şi activele care nu fac obiectul proiectului de modernizare să intre într-o primă etapă de valorificare pe piaţa second-hand.

Acţionarii au aprobat ca toate sumele obţinute să fie folosite pentru întreţinerea activităţii curente, pentru îndeplinirea obligaţiilor faţă de agenţia de mediu în urma activităţii companiei şi a implementării proiectelor de demontare a utilajelor ori a altor active, pentru întreţinerea infrastructurii companiei.

Dacă, însă, va exista o ofertă de preţ bună pentru orice activ al rafinăriei, pentru a-l moderniza şi reporni ori pentru noi proiecte tehnice, administraţia RAFO a primit mandat să semneze o astfel de solicitare, iar din sumele încasate să aplice unele proiecte în baza cărora să activeze unele fluxuri de producţie, care să permită obţinerea de resurse financiare şi păstrarea forţei de muncă a societăţii.

„Administraţia RAFO este singura care va decide în ce condiţii va realiza valorificarea activelor şi ce proiecte va implementa în baza resurselor financiare rezultate”, a subliniat Petr Diakov.

Sindicatul Rafinorul a solicitat pentru zilele următoare, potrivit declaraţiei făcute de Ion Marian, liderul organizaţiei ce acţionează la Rafo, ‘răspunsuri concrete la mai multe întrebări care frământă salariaţii, dar care nu au fost oferite de AGEA’. Angajaţii Rafo doresc să ştie care sunt, concret, activele care vor fi valorificate şi care vor rămâne, cine va asigura diferenţa de resurse financiare dacă din cota-parte din activele valorificate nu vor rezulta resurse financiare suficiente pentru susţinerea costurilor lunare şi implementarea unor proiecte, dar şi în cât timp se poate stabili o variantă lucrativă de proiect pentru modernizare şi repornire.

Liderul sindical Ion Marian a mai declarat, pentru AGERPRES, că salariaţii ar mai fi ‘extrem de interesaţi’ şi dacă ‘în baza mandatului dat de AGEA poate vinde integral sau parţial activele RAFO n starea fizică în care se află în prezent, la preţul de fier vechi, pentru ca eventualul cumpărător să le poată moderniza şi reporni în condiţiile în care ar urma să fie puse în aplicare prevederile punctului 4 din ordinea de zi a AGEA, respectiv „directorul general al Rafo să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor si utilajelor aferente companiei”.

„Sperăm să primim răspăunsuri cât mai exacte în următoarele zile pentru a şti ce trebuie să facă organizaţia noastră sindicală”, a mai afirmat Ion Marian.

Te-ar mai putea interesa și
Metrou Băneasa: Metrorex, obligată să reevalueze ofertele după ce a fost admisă contestația spaniolilor de la FCC
Metrou Băneasa: Metrorex, obligată să reevalueze ofertele după ce a fost admisă contestația spaniolilor de la FCC
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis pe 27 septembrie contestația spaniolilor de la FCC Construccion în cazul licitației pentru construirea primei secțiuni a......
Doar 35% dintre medicii de familie au încheiat contracte cu CNAS pentru vaccinarea anti-COVID-19
Doar 35% dintre medicii de familie au încheiat contracte cu CNAS pentru vaccinarea anti-COVID-19
Preşedintele Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat marţi că, până în prezent, ...
Cristian Popa îi răspunde lui Dăianu: Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă
Cristian Popa îi răspunde lui Dăianu: Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă
Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă, fiind cea care pune preţul corect, a declarat marţi Cristian ...
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără ...