RAFO se taie la fier vechi. Vezi ce se va alege de rafinăria din Oneşti

Acţionarul majoritar al RAFO Oneşti, firma Petrochemical Holding, "nu vrea falimentul" actualei rafinării din Oneşti, dar pentru evitarea acestuia "va trebui să dirijeze urgent" către respectiva societate comercială "unele resurse financiare, până la realizarea practică a valorificării pe piaţa second-hand a unor active care nu fac obiectul unui posibil proiect de modernizare", a anunţat joi Miroslav Dermendjiev, preşedintele Consiliului de Administraţie al RAFO, citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 14:54
RAFO se taie la fier vechi. Vezi ce se va alege de rafinăria din Oneşti

Declaraţia acestuia vine la o zi după desfăşurarea lucărilor Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care până la finele lunii februarie nu apare o variantă de valorificare a activelor care, momentan, nu intră în niciun calcul de modernizare-repornire, societatea nu va putea achita obligaţiile curente de plată, ceea ce poate conduce la faliment.

Cu prilejul desfăşurării AGEA, Petr Diakov, împuternicitul acţionarului majoritar al RAFO, precizase faptul că ‘administraţia poate decide vânzarea totală sau parţială a activelor, inclusiv pentru dezvoltarea unor proiecte de către eventualii cumpărători’.

Ca urmare a acestei precizări, AGEA de la Rafo a decis să aprobe propunerea acţionarului majoritar ca instalaţiile şi activele care nu fac obiectul proiectului de modernizare să intre într-o primă etapă de valorificare pe piaţa second-hand.

Acţionarii au aprobat ca toate sumele obţinute să fie folosite pentru întreţinerea activităţii curente, pentru îndeplinirea obligaţiilor faţă de agenţia de mediu în urma activităţii companiei şi a implementării proiectelor de demontare a utilajelor ori a altor active, pentru întreţinerea infrastructurii companiei.

Dacă, însă, va exista o ofertă de preţ bună pentru orice activ al rafinăriei, pentru a-l moderniza şi reporni ori pentru noi proiecte tehnice, administraţia RAFO a primit mandat să semneze o astfel de solicitare, iar din sumele încasate să aplice unele proiecte în baza cărora să activeze unele fluxuri de producţie, care să permită obţinerea de resurse financiare şi păstrarea forţei de muncă a societăţii.

„Administraţia RAFO este singura care va decide în ce condiţii va realiza valorificarea activelor şi ce proiecte va implementa în baza resurselor financiare rezultate”, a subliniat Petr Diakov.

Sindicatul Rafinorul a solicitat pentru zilele următoare, potrivit declaraţiei făcute de Ion Marian, liderul organizaţiei ce acţionează la Rafo, ‘răspunsuri concrete la mai multe întrebări care frământă salariaţii, dar care nu au fost oferite de AGEA’. Angajaţii Rafo doresc să ştie care sunt, concret, activele care vor fi valorificate şi care vor rămâne, cine va asigura diferenţa de resurse financiare dacă din cota-parte din activele valorificate nu vor rezulta resurse financiare suficiente pentru susţinerea costurilor lunare şi implementarea unor proiecte, dar şi în cât timp se poate stabili o variantă lucrativă de proiect pentru modernizare şi repornire.

Liderul sindical Ion Marian a mai declarat, pentru AGERPRES, că salariaţii ar mai fi ‘extrem de interesaţi’ şi dacă ‘în baza mandatului dat de AGEA poate vinde integral sau parţial activele RAFO n starea fizică în care se află în prezent, la preţul de fier vechi, pentru ca eventualul cumpărător să le poată moderniza şi reporni în condiţiile în care ar urma să fie puse în aplicare prevederile punctului 4 din ordinea de zi a AGEA, respectiv „directorul general al Rafo să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor si utilajelor aferente companiei”.

„Sperăm să primim răspăunsuri cât mai exacte în următoarele zile pentru a şti ce trebuie să facă organizaţia noastră sindicală”, a mai afirmat Ion Marian.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...