Violenţe în Gaza: 24 de morţi, inclusiv şase copii; Egiptul încearcă să medieze

Un număr de 24 de persoane, dintre care şase copii, au murit în Fâşia Gaza de la izbucnirea violenţei între Israel şi gruparea Jihadul Islamic, conform unui anunţ făcut sâmbătă de ministerul sănătăţii din enclava palestiniană, transmite AFP, potrivit Agerpres.
AGERPRES - Dum, 07 aug. 2022, 09:08
Violenţe în Gaza: 24 de morţi, inclusiv şase copii; Egiptul încearcă să medieze

Potrivit ministerului sănătăţii din Gaza, începând de vineri atacurile israeliene s-au soldat, de asemenea, cu 215 răniţi, scrie Agerpres.

Autorităţile israeliene contrazic aceste informaţii şi dau asigurări că mai mulţi copii palestinieni au fost ucişi sâmbătă seara la Jabalia (nord) în urma unui atac cu rachetă eşuat al Jihadului Islamic ce viza teritoriul Israelului.

„Forţele de securitate israeliene nu au lovit Jabalia în ultimele ore”, a declarat biroul premierului israelian Yair Lapid într-un comunicat.

Într-un spital din Jabalia, jurnaliştii AFP au văzut cadavrele a şase persoane, inclusiv trei copii, scrie Agerpres.

Această nouă confruntare, care a început vineri, este cea mai gravă între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza după războiul din mai 2021, care în 11 zile a făcut 260 de morţi de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi de cea israeliană, dintre care un soldat, potrivit autorităţilor locale, potrivit Agerpres.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că se pregăteşte pentru o săptămână de raiduri în Gaza care vor viza organizaţia Jihadul Islamic. A informat, de asemenea, că a ucis 15 luptători ai acestei grupări, printre care un comandant şef, Tayssir Al-Jabari.

„Bătălia abia începe”, a declarat Mohammed Al-Hindi, un oficial al Jihadului Islamic, organizaţie care trage rachete înspre Israel.

Surse egiptene au declarat pentru AFP că Egiptul, un intermediar istoric între Israel şi grupările armate din Fâşia Gaza, încearcă să stabilească o mediere. În timpul unui discurs, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a afirmat că acţionează „neobosit” pentru restabilirea calmului.

Pe teren, schimbul de focuri continua în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit jurnaliştilor AFP din Gaza.

Raiduri asupra Gazei: Reacţii internaţionale

Izbucnirea violenţei între armata israeliană şi Jihadul Islamic în Fâşia Gaza a determinat sâmbătă lansarea de apeluri la reţinere din partea comunităţii internaţionale, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

UE şi Regatul Unit au susţinut dreptul Israelului de a se apăra, Rusia şi Franţa au cerut părţilor să evite escaladarea, în timp ce Iranul a confirmat că el este principalul sprijin al Jihadului Islamic, scrie Agerpres.

Uniunea Europeană urmăreşte violenţele din Fâşia Gaza cu „profundă îngrijorare” şi solicită tuturor părţilor „maximum de reţinere” pentru a evita o nouă escaladare, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Joseph Borrell, potrivit Agerpres.

„Israelul are dreptul de a-şi proteja populaţia civilă, dar trebuie făcut totul pentru a împiedica un conflict mai larg, ce ar afecta în primul rând populaţiile civile de ambele părţi şi ar duce la noi victime şi mai multe suferinţe”, a insistat Peter Stano, potrivit Agerpres.

Parisul „condamnă lansarea de rachete asupra teritoriului israelian şi îşi reiterează ataşamentul necondiţionat faţă de securitatea Israelului”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze.

De asemenea, Franţa cere „tuturor părţilor reţinere pentru a evita orice nouă escaladare, ale cărei prime victime ar fi populaţiile civile”, a adăugat ea.

„Marea Britanie sprijină Israelul şi dreptul său de a se apăra”, a comentat ministrul britanic de externe Liz Truss.

„Condamnăm grupurile teroriste care deschid focul asupra civililor şi violenţa ce a provocat victime de ambele părţi”, a adăugat Liz Truss, printre altele în campanie pentru a-i succeda lui Boris Johnson în funcţia de şef al guvernului britanic.

„Chemăm la încetarea rapidă a violenţei”, a adăugat ea.

Rusia s-a declarat „profund îngrijorată”, cerând ambelor părţi „reţinere”.

„Observăm cu profundă îngrijorare evoluţia evenimentelor, care pot duce la reluarea confruntării militare pe scară largă şi agrava şi mai mult situaţia umanitară deja deplorabilă din Gaza”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova.

„Facem apel la toate părţile implicate să dea dovadă de o reţinere maximă, pentru a împiedica escaladarea operaţiunilor armate şi restabili imediat o încetare a focului durabilă”, a mai spus ea.

Generalul Hossein Salami, şeful Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a declarat că palestinienii „nu sunt singuri” în lupta lor împotriva Israelului.

„Astăzi, toate capacităţile jihadului împotriva sioniştilor sunt pe teren în formaţiune unită pentru a lucra la eliberarea Ierusalimului şi a fi respectate drepturile palestinienilor”, a scris într-un comunicat generalul, a cărui ţară este principalul susţinător al Jihadului Islamic.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a estimat la rândul său că Israelul „a arătat din nou lumii natura sa de ocupant şi agresor”.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Ministrul Educației Sorin Cămpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție....
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
După ce a testat autocare electrice și cu panouri solare, FlixBus continuă să exploreze noi tehnologii pentru a oferi ...
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru (foto), a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat ...
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Preţul energiei termice livrată în sistem centralizat populaţiei din municipiul Botoşani va creşte, de la 1 octombrie, ...