Raiffeisen: Adoptarea unor măsuri populiste ar pune în pericol acordurile României cu FMI şi CE

Adoptarea unor măsuri populiste de către Guvern, precum creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public, ar pune în pericol acordurile preventive ale României cu FMI şi CE şi ar duce la pierderea încrederii investitorilor privaţi, potrivit unui raport al grupului austriac Raiffeisen.
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 15:21
Raiffeisen: Adoptarea unor măsuri populiste ar pune în pericol acordurile României cu FMI şi CE

Analiştii Raiffeisen se aşteaptă, însă, ca guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu să continue principalele politici ale precedentului executiv.

„Considerăm că noul guvern va asigura continuitate în privinţa politicilor cheie urmate de fostul guvern. Din punct de vedere macroeconomic, nu vedem spaţiu ca noul guvern să adopte măsuri populiste fără a pune în pericol acordurile preventive cu FMI şi CE şi fără a pierde încrederea investitorilor străini. Au existat discuţii despre posibilitatea unei majorări a pensiilor şi salariilor din sectorul public mai târziu în acest an, dar nu au fost făcute promisiuni clare”, se arată în raportul Raiffeisen.

Raiffeisen se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să reducă în continuare dobânda de politică monetară cu încă 0,5 puncte procentuale în următoarele două şedinţe, la 5%, ca urmare a cererii scăzute de consum, perspectivei favorabile în privinţa inflaţiei şi percepţiei neutre pe pieţele externe.

BNR a coborât dobânda cu 0,25 puncte procentuale, la 5,5%, în februarie, după o reducere similară în ianuarie.

Grupul austriac estimează o creştere economică de 0,5% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la 2,5% anul următor şi la 3,5% în 2013.

România a prelungit în martie anul trecut înţelegerea existentă cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană.

La votul de învestitură în Parlament, Ungureanu a atenţionat că nu avansează promisiuni nerealiste şi că poate lua în calcul doar o majorare „prudentă” a salariilor din sectorul public şi pensiilor, dacă situaţia economică va permite această creştere.

El a arătat că se va concentra pe asigurarea stabilităţii economice şi respectarea angajamentelor asumate de România în faţa FMI, CE şi Băncii Mondiale.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, la începutul lunii noiembrie, că Guvernul a convenit cu Fondul şi CE să îngheţe salariile şi pensiile, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului 2012, dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

El a precizat că orice creştere a pensiilor va fi modestă şi a dat ca exemplu o creştere, probabilă, echivalentă cu rata inflaţiei, de 3-4%.

Franks a precizat că o delegaţie a FMI va veni în luna aprilie la Bucureşti, pentru a discuta despre acest lucru cu autorităţile române.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...