Raiffeisen Bank a obţinut profit net de 874 milioane de lei în primul semestru, în creştere cu 45%

Raiffeisen Bank a obţinut profit net de 874 milioane de lei în primul semestru, în creştere cu 45% faţă de primul semestru al anului precedent, a anunţat marţi banca.
AGERPRES - mar, 01 aug. 2023, 10:58
Raiffeisen Bank a obţinut profit net de 874 milioane de lei în primul semestru, în creştere cu 45%

„Raiffeisen Bank România a încheiat prima jumătate a anului cu o poziţie financiară solidă şi o activitate comercială intensă, axată pe finanţarea economiei reale şi pe asigurarea unor dobânzi competitive pentru produsele de economisire ale clienţilor, într-un mediu macroeconomic dominat de o inflaţie ridicată. Evaluarea agenţiei Moody’s subliniază stabilitatea noastră financiară solidă şi capacitatea de a continua să sprijinim finanţarea şi dezvoltarea economiei româneşti”, a declarat Zdenek Romanek, preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank România.

Activele bancare au depăşit 66,17 miliarde de lei în primul semestru al anului, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Veniturile băncii au crescut cu 21% faţă de anul anterior, din volume de business mai mari şi pe fondul mediului de dobânzi ridicate.

Cheltuielile operaţionale ale băncii au crescut cu 16%, în principal, din costurile de personal, IT, logistică.

Rata de adecvare a capitalului (peste 20%) şi MREL (peste 30%) se situează mult peste nivelurile minime solicitate de BNR (16,87% şi respectiv 27,48%). Expunerile neperformante s-au menţinut la 1,7%, iar poziţia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la 169%, peste cerinţele minime regulatorii (100%).

Stocul de credite acordate clienţilor a crescut cu 10% în primul semestru al anului curent comparativ cu primul semestru al anului 2022. Stocul de împrumuturi pentru clienţii corporate a înregistrat un avans excelent de 19%, cu accent pe finanţarea proiectelor sustenabile (energie regenerabilă, eficienţă energetică şi finanţarea proiectelor sociale). Stocul de împrumuturi pentru IMM-uri a crescut cu 14% an/an, cu un impuls provenit din participarea activă la programe guvernamentale precum IMM Invest. Stocul de credite pentru persoane fizice a crescut cu 3%, ritmul de creştere fiind afectat într-o oarecare măsură de cererea moderată.

Portofoliul de clienţi care folosesc aplicaţiile de mobile/internet banking lunar s-a consolidat până la aproximativ 1.292.000 clienţi persoane fizice, activi digital.

Raiffeisen Bank are un portofoliu de peste 572.000 de carduri de credit.

Raiffeisen Bank activează pe piaţa bancară din România de peste 25 de ani, deservind aproximativ 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4.919 de angajaţi în 291 de unităţi, 1.124 ATM&MFM şi 27.760 POS-uri.

Te-ar mai putea interesa și
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din Asia şi Orientul Mijlociu vor scădea, pe măsură ce continentul......
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...
Jean-Pierre Vigroux a fost numit președinte independent al Consiliului de Administrație al BRD
Jean-Pierre Vigroux a fost numit președinte independent al Consiliului de Administrație al BRD
Jean-Pierre Georges Vigroux a fost ales preşedinte independent al Consiliului de Administraţie al BRD - Groupe Societe ...
Muzeul Luvru scumpește biletele de intrare cu șase luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris
Muzeul Luvru scumpește biletele de intrare cu șase luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris
Muzeul Luvru a anunţat vineri o majorare a preţurilor pentru biletele sale de intrare, cu şase luni înainte de Jocurile ...