Raiffeisen Bank International: Prima pierdere trimestrială de la listare, în 2005

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI), cu operaţiuni şi în România, a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut prima pierdere trimestrială de la listarea pe bursă, în 2005, în urma costurilor cu instrumente financiare derivate şi a amortizării fondului comercial în Ucraina.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 12:43
Raiffeisen Bank International: Prima pierdere trimestrială de la listare, în 2005

Profitul net pentru anul 2012 a coborât la circa 700 de milioane de euro, de la 968 milioane de euro în urmă cu un an, în timp ce în primele nouă luni ale anului câştigul s-a situat la 842 milioane de euro, a anunţat banca austriacă, citată de Bloomberg.

RBI a publicat date preliminare privind rezultatele la nivel de grup cu circa trei săptămâni înainte de termenul anunţat.

O reevaluare în scădere a unui portofoliu de instrumente financiare derivate a tăiat circa 30 milioane de euro din profitul Raiffeisen, în timp ce amortizarea fondului comercial la subsidiara din Ucraina s-a situat la 29 de milioane de euro.

„Climatul economic în trimestrul al patrulea s-a dovedit mai dificil”, se arată într-un comunicat al băncii.

RBI şi predecesoarea acesteia, Raiffeisen International Bank-Holding, care a avut debutul pe bursă în 2005, au reuşit să depăşească cei mai dificili ani de criză financiară, 2008 şi 2009, fără nicio pierdere trimestrială. Prezenţa masivă a RBI în Europa Centrală şi de Est, depăşită doar de cea a grupului italian UniCredit, a permis băncii să compenseze pierderile de pe unele pieţe, precum Ucraina şi Ungaria, cu profituri din alte state, precum Rusia şi Cehia.

Profitul înainte de taxe a coborât cu 29%, la uşor peste 1 miliard de euro, a anunţat Raiffeisen. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau un câştig înainte de taxe de 1,28 miliarde de euro.

Provizioanele s-au situat la 1,06 miliarde de euro pentru anul trecut, uşor sub nivelul din anul anterior. Soldul creditelor pentru companii a urcat de la 82 miliarde de euro la sfârşitul anului 2011 la 83 de miliarde de euro în decembrie anul trecut.

Raiffeisen a anunţat că a amortizat în totalitate fondul comercial rămas la Bank Aval din Ucraina, instituţie de credit cumpărată în 2005 pentru 1 miliard de dolari. La sfârşitul lunii septembrie, Raiffeisen avea în Ucraina un sold al creditelor de 3,9 miliarde de euro, din care 37% neperformante.

Directorul general al RBI, Herbert Stepic, a declarat la mijlocul lunii ianuarie că nu are cunoştinţă despre necesitatea de a amortiza fond comercial în cadrul grupului.

Banca austriacă urmează să publice rezultate financiare preliminare în luna februarie.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București, a început intervenția pentru......
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...
Vești excelente pentru  viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, au crescut într-o lună cât scăzuseră într-un an
Vești excelente pentru viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, ...
Fondurile de pensii administrate privat (Pilon II)- unde cotizează obligatoriu, cu 3,75% din salariu, peste 7,9 milioane ...