Raiffeisen Bank România primeşte două scheme de garantare în valoare de 400 de milioane de euro de la Fondul European de Investiţii

Fondul European de Investiţii (FEI) acordă Raiffeisen Bank România două scheme de garantare în valoare de 400 de milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor realizate de IMM-urile din piaţa locală.
AGERPRES - joi, 26 oct. 2023, 10:59
Raiffeisen Bank România primeşte două scheme de garantare în valoare de 400 de milioane de euro de la Fondul European de Investiţii

Semnarea acordului dintre FEI şi Raiffeisen Bank susţine cel mai mare plan de investiţii din ultimii ani, dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii, scrie Agerpres.

Acordul cu FEI a fost semnat şi de alte patru bănci din piaţă, suma totală alocată, în primă fază, pentru acest instrument financiar ridicându-se la un miliard de euro, ceea ce va permite acordarea de finanţări în valoare totală de 2,5 miliarde euro.

Prin cele două programe de garantare, Raiffeisen Bank vizează zona de Sustenabilitate, cu accent pe sprijinirea IMM-urilor în tranziţia către economia verde, şi Competitivitate, prin accesarea unor condiţii de finanţare mai avantajoase (cum ar fi: avans mai redus sau perioadă de finanţare mai lungă). Acestea au capacitatea de a susţine acordarea de credite pentru afacerile mici şi mijlocii din România în valoare de peste 600 de milioane de euro în următorii 2 ani. De asemenea, creditele acordate sub cele două noi programe vor beneficia de o dobândă preferenţială, facilitând, astfel, accesul la finanţare.

În programul de Competitivitate, rata de garantare va fi între 30 % şi 70%, în timp ce pentru Sustenabilitate, rata de garantare va fi de 70%.

Garanţiile sunt susţinute de InvestEU, programul de finanţare pe termen lung al Uniunii Europene, şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR).

„Avem o experienţă îndelungată alături de Fondul European de Investiţii şi ne bucurăm că avem oportunitatea de a continua acest parteneriat de succes, prin implementarea sub umbrela InvestEU/PNRR a două instrumente financiare noi, care se aliniază perfect obiectivelor noastre strategice în segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii. Suntem convinşi că, astfel, vom creşte accesul acestora la finanţare şi, în acelaşi timp, vom contribui la consolidarea rezilienţei şi competitivităţii mediului antreprenorial din România, prin facilitarea tranziţiei economiei reale către practici sustenabile”, a declarat Alina Rus, CFO şi membru în directoratul Raiffeisen Bank România.

Raiffeisen Bank România are o experienţă complexă în implementarea programelor de garanţie ale Fondului European de Investiţii. Pe parcursul ultimilor 10 ani, a derulat în România 7 astfel de programe prin intermediul cărora a acordat finanţări în valoare de peste un miliard de euro, în principal către IMM-uri.

Fondul European de Investiţii este parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici şi mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanţare. FEI este, de asemenea, activ în sprijinirea investiţiilor pentru climat şi infrastructură, cu un accent puternic pe durabilitatea mediului. Prin rolul său, FEI susţine obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea şi dezvoltarea, antreprenoriatul, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, activează pe piaţa bancară din România de peste 25 de ani, deservind aproximativ 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4.919 de angajaţi în 291 de unităţi, 1.124 ATM&MFM şi 27.760 POS-uri.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...