Raiffeisen evolution vrea să cumpere terenuri în Bucureşti pentru alte proiecte de birouri

Compania austriacă Raiffeisen evolution vrea să cumpere terenuri în Bucureşti pentru a dezvolta clădiri de birouri de dimensiuni medii, după finalizarea construcţiei proiectului Floreasca City, odată cu livrarea joi a Promenada Mall, investiţie de 130 milioane de euro.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 10:33
Raiffeisen evolution vrea să cumpere terenuri în Bucureşti pentru alte proiecte de birouri

„Mai avem terenuri în România, unde intenţionam să dezvoltăm locuinţe şi spaţii de retail, dar timpurile s-au schimbat, iar acum piaţa rezidenţială nu merge prea bine. Ne vom concentra acum pe operarea centrului comercial şi vom vedea cum merge piaţa, iar dacă cererea va creşte vom decide ce vom dezvolta pe terenurile pe care le avem deja. De asemenea, ne uităm şi la alte terenuri, vrem să construim clădiri de birouri de 15.000-20.000 de metri pătraţi pentru companii şi antreprenori locali”, a declarat, miercuri, la conferinţa de lansare a centrului comercial Promenda Mall, Markus Neurauter, managing director Raiffeisen evolution.

El a adăugat că, deşi a studiat deja câteva oferte, nu a găsit niciuna care să se potrivească „nevoilor” companiei.

Raiffeisen evolution deţine un teren de 10 hectare în sectorul 1 al Capitalei, amplasat pe strada Străuleşti, lângă proiectul Petrom City. În 2008 compania anunþa cã vrea să construiască locuinţe. Totodată, dezvoltatorul austriac deţine un teren de 3 hectare în Baloteşti, unde, de asemenea, intenţiona să dezvolte locuinţe.

Compania va lansa joi centrul comercial Promenada Mall, ultima fază a proiectului Floreasca City, investiţie de 300 de milioane de euro, care cuprinde şi două clădiri de birouri, inclusiv turnul Sky Tower. Clădirile de birouri au fost vândute grupului Raiffeisen.

„Suntem dezvoltatori, adică dezvoltăm un proiect, îl închiriem şi apoi vrem să-l vindem cât mai repede pentru a avea bani pentru alte proiecte. Vom păstra în proprietate Promenada Mall pentru o perioadă şi apoi vom vedea. Am primit oferte, dar nu avem niciun plan de vânzarea a proiectului în următoarele luni”, a adăugat Neurauter.

Cetrul comercial Promenada Mall a fost finanţat de banca austriacă Raiffeisen cu 95,5 milioane de euro, iar construcţia a început în urmă cu 22 de luni.

„Ne-am propus încă de acum 22 de luni să deschidem pe 17 octombrie 2013 şi am reuşit. Am dezvolta acest proiect şi în condiţiile actuale ale pieţei, credem în acest concept, în locaţie şi în cererea de pe piaţa de retail”, a arătat Neurauter.

Centrul comercial este amplasat la intersecţia dintre Calea Floreasca, Şoseaua Pipera şi Barbu Văcărescu, o zonă dominată în special de clădiri de birouri, construite mai ales în ultimii cinci ani. Potrivit reprezentanţilor Raiffeisen evolution, în zonă lucrează circa 35.000 de persoane, urmând ca numărul acestora să crească cu circa 10.000, odată cu finalizarea clădirilor de birouri aflate în construcţie.

„Ne aşteptăm să avem un trafic de 25.000 de persoane pe zi în perioade obişnuite ale anului şi de 30.000 de persoane în perioada Crăciunului”, a precizat Neurauter.

Promenda Mall are o suprafaţă închiriabilă de 35.000 de metri pătraţi, ocupată în proporţie de 95%, structurată în 140 de magazine şi 1.300 de locuri de parcare subterane. Centrul comercial are şase niveluri, primele două fiind subterane, destinate parcării, iar următoarele patru niveluri vor găzdui zona comercială.

Reprezentanţii centrului comercial au precizat că pentru restul spaţiilor sunt în curs de negociere contracte de închiriere, urmând ca acestea să fie încheiate în următoarele săptămâni.

Constructorul complexului Floreasca City a fost grupul austriac Strabag, iar activitatea de închiriere a centrului comercial a fost asigurată de Krammer&Wagner din Austria.

Promenada Mall dispune, de asemenea, de o terasă situată la ultimul etaj, cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi.

Cel mai mare chiriaş al centrului este retailerul Peek&Cloppenburg, care ocupă un spaţiu de 4.800 de metri pătraţi. Printre numele noi de retaileri aduse de noul centru comercial se numără H&M Home, iCentre, cel mai nou Apple premium reseller, Kazar, Musette Mall, LEGO, Nobilis, Tchibo sau ZooperKidz. Aceştia se adaugă retailerilor prezenţi deja pe piaţa locală, precum Inditex, C&A, Deichmann, dm, Billa, Gant, KFC, McDonald’s, Sephora, Oysho, Starbucks, Cărtureşti, Douglas etc.

Raiffeisen evolution a cumpărat în anul 2005 terenul de patru hectare pe care este construit acum Floreasca City, care a aparţinut Fabricii de Elemente pentru Automatizare (FEA).

Raiffeisen evolution project development este o societate de dezvoltare imobiliară cu sediul central în Viena şi care activează în Austria şi în Europa Centrală şi de Est.

Portofoliul Raiffeisen evolution cuprinde clădiri rezidenţiale şi de birouri, dar şi hoteluri, centre comerciale, centre specializate de retail, precum şi proiecte multifuncţionale.

Raiffeisen Holding Viena, Strabag şi Uniqua Insurance deţin fiecare câte 20% din Raiffeisen evolution, iar Raiffeisen Central Bank (RZB) restul de 40 %.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...