Raiffeisen: Soldul creditului din România va creşte cu aproape 50% până în 2017

Soldul creditelor din sistemul bancar românesc va urca cu 25 miliarde euro până în anul 2017, cu o rată medie de creştere de 7,9% pe an în monedă locală, respectiv de 8,4% în euro, estimează analiştii Raiffeisen Research într-un raport transmis luni.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 12:57
Raiffeisen: Soldul creditului din România va creşte cu aproape 50% până în 2017

Cele mai mari pieţe din regiunea Europei Centrale şi de Est, Rusia şi Polonia, vor înregistra totodată cele mai accentuate rate de creştere a creditului exprimat în euro în perioada analizată, de 13%, respectiv 10% pe an, potrivit Raiffeisen.

Astfel, soldul creditelor va urca cu 580 miliarde euro în Rusia şi cu 130 miliarde euro în Polonia, anticipează analiştii băncii austriece.

Cehia, Slovacia şi România vor înregistra creşteri cuprinse între 7-9% pe an, astfel că soldul creditelor va avansa cu 38 miliarde euro în sistemul bancar ceh, cu 25 miliarde euro în cel românesc, respectiv cu 19 miliarde euro pentru băncile slovace.

Perspectivele de creştere a creditului exprimat în euro arată „mai puţin promiţător” în Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, notează Raiffeisen Research.

Astfel, în Ungaria, soldul creditului exprimat în euro va creşte cu 13 miliarde euro până în 2017, cu o rată medie de 4,6% pe an, iar Bulgaria va înregistra un avans de 3,6% pe an, cu 6 miliarde euro, estimează Raiffeisen.

Potrivit raportului Raiffeisen, majoritatea băncilor din regiune consideră că Ungaria şi România sunt cele mai dificile pieţe, însă evoluţiile politice şi economice recente reprezintă motive de încurajare.

„Aceasta este valabil mai ales pentru piaţa bancară românească, unde unele instituţii cu performanţe mai bune se pregătesc deja pentru revenire, fapt indicat de vânzarea portofoliului de retail al Citibank către RBI (Raiffeisen Bank International – n.r.) şi de preluarea anunţată a afacerilor bancare retail are RBS de către UniCredit”, a declarat într-un comunicat analistul Jovan Sikimic de la Raiffeisen Research.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în martie cu 0,5% faţă de februarie, la 223,88 miliarde lei (51,82 miliarde euro), ca urmare a avansului înregistrat la împrumuturile în valută, potrivit datelor anunţate în aprilie de Banca Naţională a României (BNR).

În perioada menţionată, creditul în lei a scăzut cu 0,3%, la 84,14 miliarde lei, în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 1%, la 139,73 miliarde lei (exprimat în monedă europeană, creditul în valută a scăzut cu 9,7 milioane euro).

Faţă de martie 2012, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 0,2% (-5,2% în termeni reali), pe seama majorării cu 3,4% a componentei în lei (-1,8% în termeni reali) şi a diminuării cu 2,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 3,1%).

Creditul guvernamental a scăzut în martie cu 3,4% faţă de luna anterioară, la 73,17 miliarde lei (16,93 miliarde euro), iar faţă de martie 2012 a înregistrat o diminuare de 9,6% (-14,1% în termeni reali).

(În ceea ce priveşte datele BNR, valorile în euro au fost calculate la cursul oficial anunţat luni, de 4,32 lei pentru un euro.)

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în ...