Raiffeisen: Soldul creditului din România va creşte cu aproape 50% până în 2017

Soldul creditelor din sistemul bancar românesc va urca cu 25 miliarde euro până în anul 2017, cu o rată medie de creştere de 7,9% pe an în monedă locală, respectiv de 8,4% în euro, estimează analiştii Raiffeisen Research într-un raport transmis luni.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 12:57
Raiffeisen: Soldul creditului din România va creşte cu aproape 50% până în 2017

Cele mai mari pieţe din regiunea Europei Centrale şi de Est, Rusia şi Polonia, vor înregistra totodată cele mai accentuate rate de creştere a creditului exprimat în euro în perioada analizată, de 13%, respectiv 10% pe an, potrivit Raiffeisen.

Astfel, soldul creditelor va urca cu 580 miliarde euro în Rusia şi cu 130 miliarde euro în Polonia, anticipează analiştii băncii austriece.

Cehia, Slovacia şi România vor înregistra creşteri cuprinse între 7-9% pe an, astfel că soldul creditelor va avansa cu 38 miliarde euro în sistemul bancar ceh, cu 25 miliarde euro în cel românesc, respectiv cu 19 miliarde euro pentru băncile slovace.

Perspectivele de creştere a creditului exprimat în euro arată „mai puţin promiţător” în Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, notează Raiffeisen Research.

Astfel, în Ungaria, soldul creditului exprimat în euro va creşte cu 13 miliarde euro până în 2017, cu o rată medie de 4,6% pe an, iar Bulgaria va înregistra un avans de 3,6% pe an, cu 6 miliarde euro, estimează Raiffeisen.

Potrivit raportului Raiffeisen, majoritatea băncilor din regiune consideră că Ungaria şi România sunt cele mai dificile pieţe, însă evoluţiile politice şi economice recente reprezintă motive de încurajare.

„Aceasta este valabil mai ales pentru piaţa bancară românească, unde unele instituţii cu performanţe mai bune se pregătesc deja pentru revenire, fapt indicat de vânzarea portofoliului de retail al Citibank către RBI (Raiffeisen Bank International – n.r.) şi de preluarea anunţată a afacerilor bancare retail are RBS de către UniCredit”, a declarat într-un comunicat analistul Jovan Sikimic de la Raiffeisen Research.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în martie cu 0,5% faţă de februarie, la 223,88 miliarde lei (51,82 miliarde euro), ca urmare a avansului înregistrat la împrumuturile în valută, potrivit datelor anunţate în aprilie de Banca Naţională a României (BNR).

În perioada menţionată, creditul în lei a scăzut cu 0,3%, la 84,14 miliarde lei, în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 1%, la 139,73 miliarde lei (exprimat în monedă europeană, creditul în valută a scăzut cu 9,7 milioane euro).

Faţă de martie 2012, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 0,2% (-5,2% în termeni reali), pe seama majorării cu 3,4% a componentei în lei (-1,8% în termeni reali) şi a diminuării cu 2,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 3,1%).

Creditul guvernamental a scăzut în martie cu 3,4% faţă de luna anterioară, la 73,17 miliarde lei (16,93 miliarde euro), iar faţă de martie 2012 a înregistrat o diminuare de 9,6% (-14,1% în termeni reali).

(În ceea ce priveşte datele BNR, valorile în euro au fost calculate la cursul oficial anunţat luni, de 4,32 lei pentru un euro.)

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...