A făcut un profit de 76% pe bursă în şase săptămâni. Are 22 de ani

Sergiu Maznic, un masterand de 22 de ani, a reuşit un randament de 76,5% investind 50.000 de lei la Bursa de Valori Bucureşti, timp de şase săptămâni. Banii au fost însă virtuali.
Alina Stanciu - joi, 14 iun. 2012, 21:04
A făcut un profit de 76% pe bursă în şase săptămâni. Are 22 de ani

A riscat şi a câştigat pe măsură. Sergiu Maznic, un tânăr de numai 22 de ani, a dat clasă şi celor mai experimentaţi investitori pe bursă obţinând un randament la care acum, pe timp de criză, prea puţini mai speră.

Sergiu Maznic


Maznic a plasat la BVB 50.000 de lei, bani virtuali puşi în joc de casa de brokeraj Tradeville în cadrul concursului “Piaţa de capital”-ediţia 2012 şi a obţinut un randament de 76,5% după 6 săptămâni de tranzacţionare. La concurs au participat peste 500 de elevi şi studenţi români cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani.„Participarea la acest concurs a fost cel mai probabil determinată de nevoia de a rămâne conectat la evenimentele bursiere din România în timp ce urmam cursurile de master din Oslo. Mereu am fost atras de astfel de concursuri, întrucât reprezintă în primul rând un exerciţiu pentru tranzacţionarea reală. Într-un mediu financiar extrem de volatil, precum în ultimii ani, riscul pierderii capitalului investit poate conduce foarte uşor la luarea unor decizii iraţionale, pe când simulatorul virtual este un antrenament excelent chiar şi pentru investitorii cu experienţă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Sergiu Maznic.

Cum a reuşit

Sergiu Maznic a mizat pe produsele structurate şi pe acţiunile companiilor mici, dar şi-a potenţat riscul calculându-şi mişcările în funcţie de evenimentele din piaţă. „În cadrul acestui concurs recunosc că mi-am asumat riscuri foarte ridicate, la care nu m-aş expune cu un portofoliu real. Este un lucru ştiut că este imposibil să obţii randamente mari fără asumarea unor riscuri corespunzătoare. Suprinzător, dar în continuare puţini investitori cred în eficienţa pieţelor financiare, explicată prin faptul că pe termen lung poţi fi compensat doar în măsura riscului asumat. În cazul meu, produsele structurate şi acţiunile companiilor mici şi volatile au oferit suficient risc şi levier pentru a asigura variaţii ridicate ale portofoliului în ambele direcţii. Aşa cum în ultimele luni nu am dus lipsa de ştiri şi evenimente care să influenţeze violent indicii bursieri, câteva mişcări inspirate pentru anticiparea direcţiei pieţei au condus la rezultatul obţinut”, a povestit pentru ECONOMICA.NET tânărul investitor.

Câştigător pe bursă cu experienţă

Maznic nu este la prima participare la un concurs de gen, prima experienţă fiind şi ea una câştigătoare. Atras iniţial de pieţele internaţionale de acţiuni, datorită  „abundenţei de informaţii disponibile, dar şi istoricului foarte interesant”, după cum el însuşi susţine, masterandul a acumulat experienţă în mai multe competiţii, dar investind şi bani reali. De asemenea, în urmă cu doi ani, Maznic a urmat un internship la Unicredit CA IB Securities, iar în primul an de master a colaborat cu Intercapital Invest. „În 2010 am participat la un proiect Investment School – un eveniment organizat de Business Club şi cele mai importante societăţi de brokeraj. Acolo am întâlnit personalităţi importante din piaţa de capital din România, dar şi multi tineri de vârsta mea cu care împărţeam aceeaşi pasiune. Partea cea mai interesanta a evenimentului a fost un concurs de tranzacţionare cu acţiuni BVB pe platforma Intercapital, la care am ocupat prima pozitie. Între timp am participat la mai multe competiţii de acest gen pe diferite pieţe şi platforme, însă nu de fiecare dată am avut norocul şi inspiraţia pentru a lua premiul cel mare”, mai povesteşte câştigătorul consucursului „Piaţa de capital”.

Bursa, o pasiune din studenţie

Absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE, al unui Master în Managementul Riscului Financiar Internaţional, şi maserand  în Financial Economics, la BI Norwegian Business School, Sergiu Maznic şi-a descoperit interesul pentru pieţele financiare de timpuriu, dar până să ajungă la rezultatele actuale a parcurs un drum destul de anevoios având în vedere că în şcoala românească bursa este analizată desptul de puţin. „Pasiunea pentru pieţele financiare am descoperit-o încă din primii ani de facultate. Primii paşi sunt cei mai dificili întrucât în mediul universitar de la noi acest domeniu este analizat destul de puţin. Pentru mine a fost suficient să-mi fie stârnită curiozitatea, ca mai apoi sa încerc să mă informez despre lumea financiară din orice fel de surse posibile”, ne-a mai povestit Maznic.

Strategii pe bani reali

Sergiu Maznic joacă pe bursă şi bani reali. Are conturi deschise pe mai multe pieţe (BVB, Sibex, CFD-uri internaţionale) şi, de-a lungul timpului, a încercat mai multe strategii combinând produse de pe diverse platforme (gen arbitraj spot-futures sau long-short pe spreadul dintre benchmarkurile de pe petrol).”La vârsta mea îţi poţi permite să testezi idei de tranzacţionare cu mai mult curaj, iar orice greşeala devine o lecţie bine învăţată. Faptul ca la final te alegi cu un profit face această experienţă şi mai plăcuta, motivându-te să fii mereu în căutarea oportunităţilor din piaţă”, apreciază Maznic care se declară acum adeptul investiţiilor pe termen lung. „Este o strategie care necesită multă răbdare, în special după ce pieţele sunt cutremurate de ştiri negative, gen pierderea ratingului AAA de către SUA sau ultimele ştiri din Grecia. Am avut ocazia sa fiu în piaţă atât în astfel de momente, cât şi perioade de revenire precum în primele luni ale acestui an. Trăirea unor astfel de experienţe este o etapă inevitabilă pentru orice investitor şi de cele mai multe ori lasă o amprentă asupra deciziilor viitoare”, mai explică investitorul.

Ape tulburi la bursă

Acesta crede că din cauza situaţiei internaţionale incerte din ultimii ani cei mai mulţi investitori străini s-au retras de pe pieţele de frontieră precum România, astfel încat cei mai mari emintenţi de la BVB se tranzacţionează la nişte preţuri foarte atractive din punct de vedere al indicatorilor de evaluare. „Este adevărat că nu ştim cât timp se poate menţine acest status-quo, însă părerea mea este că în orice moment pot veni schimbări”, conchide Maznic.

Sfaturi de la un investitor 

Câştigătorul concursului casei de brokeraj Tradeville mai crede că instrumentele derivate sunt potrivite pentru orice investitor, „deoarece este nevoie de mai mult efort pentru înţelegerea corectă a riscurilor aferente”. „Acum un an, pe când urmăream în mod regulat evoluţia pieţelor, am tranzacţionat diverse contracte futures încercând să profit de levierul unor astfel de produse. În continuare sunt de părere că instrumentele derivate sunt interesante şi merită atenţia cuvenită, însă în comparaţie cu un cont de acţiuni, un cont în marjă trebuie monitorizat în permanenţă”, concluzionează Maznic.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...