Randamentele la care se împrumută MFP, prin titluri de stat, continuă să scadă

Economica.net
03 11. 2014
ministerul_finantelor_ia_un_nou_imprumut_de_la_bancile_comerciale_35795100

Trezoreria a împrumutat mai mult decât nivelul programat – 500 milioane lei, iar randamentul mediu este mai mic decât cel stabilit cu câteva zile în urmă, la o licitaţie similară, când MFP s-a împrumutat de la bănci la un randament mediu de 3,93%, pentru acelaşi tip de obligaţiuni.

Marţi, MFP va organiza o sesiune suplimentară aferentă licitaţiei de obligaţiuni de luni, prin care vrea să împrumute alte 75 de milioane de lei, la un randament de 3,83% stabilit deja în licitaţia de luni.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat împrumuturi de 3,645 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna noiembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Potrivit prospectelor de emisiune, MFP va organiza o licitaţie de certificate de trezorerie cu discont, pe 10 octombrie, în valoare de un miliard de lei.

De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni, cu scadenţe la trei, cinci, şapte, 10 şi 15 ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

În octombrie, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat peste 4,08 miliarde lei de la băncile comerciale, prin nouă licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, peste nivelul programat, de 3,945 miliarde lei.

Pe parcursul lunii octombrie, MFP s-a împrumutat la randamente medii cuprinse între 1,90%, în cazul a două emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenţe la şapte şi, respectiv, 11 luni, şi 3,93%, în cazul unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa la 124 de luni.

Tot în octombrie, România a împrumutat 1,5 miliarde euro de pe piaţa externă de capital, prin obligaţiuni cu maturitatea de 10 ani. În octombrie 2014, România a emis pentru prima dată obligaţiuni în euro pe piaţa externă de capital la o rată a dobânzii sub 3%.