Veşti bune: Costurile de împrumut ale României ajung la minime record

Randamentele obligaţiunilor României de pe pieţele internaţionale au scăzut la minime record, datorită planurilor Ministerului Finanţelor de a emite în următoarele două luni titluri denominate în euro pentru a reface rezervele, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 07:19
Veşti bune: Costurile de împrumut ale României ajung la minime record

Randamentul eurobondurilor româneşti cu scadenţa în 2018 a scăzut cu 9 puncte de bază, reprezentând 0,09 puncte procentuale, la 4,852%, cel mai redus nivel de închidere din iulie 2010, când titlurile au intrat la tranzacţionare.

Randamentul titlurilor în dolari cu maturitatea la 10 ani este neschimbat, la 5,63%, cel mai scăzut nivel de la intrarea pe piaţă, în ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să emită în următoarele două luni obligaţiuni în euro pe pieţele externe, a declarat săptămâna trecută scretarul de stat în MFP Enache Jiru.

Rezervele MFP au scăzut la 3,3 miliarde euro în iulie, de la 4,9 miliarde euro în aprilie, în urma răscumpărării datoriilor de stat ajunse la maturitate şi finanţării deficitului bugetar.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru august vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă de 2,5 miliarde de lei, din care a atras numai 1,4 miliarde lei.

În iunie, MFP a împrumutat de asemenea 1,4 miliarde lei, faţă de nivelul de 3,5 miliarde lei prevăzut în planul de finanţare, iar în iulie ministerul a atras 1,6 miliarde lei din ţinta de 2,25 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 38,93 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc
Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi......
Vacanța de vară: Cum evitați aglomerația de pe aeroportul din Otopeni
Vacanța de vară: Cum evitați aglomerația de pe aeroportul din Otopeni
Peste 700 de zboruri de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni au săptămânal întârzieri în această ...
Economia britanică a scăzut în trimestrul 2 cu 0,1% față trimestrul 1
Economia britanică a scăzut în trimestrul 2 cu 0,1% față trimestrul 1
Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, din cauza impactului ...
Agenţia Spaţială Europeană negociază cu SpaceX utilizarea temporară a lansatoarelor sale, în locul rachetelor rusești Soyuz
Agenţia Spaţială Europeană negociază cu SpaceX utilizarea temporară a lansatoarelor sale, în locul rachetelor rusești ...
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a început discuţii tehnice preliminare cu SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, ...