1EUR = 4.8747 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

Randamentele ridicate ale obligaţiunilor au atras investitorii

Bondurile străine ale României şi-au revenit, deoarece randamentele mai ridicate fac datoria ţării mai atractivă pentru investitorii străini, se arată într-o analiză publicată vineri de Bloomberg.

12 oct, 2012 | ECONOMICA.net

Randamentele pentru obligaţiunile denominate în euro cu scadenţa în 2018 au scăzut cu 27 puncte de bază, la 4,068%, cel mai scăzut nivel record, înregistrând un declin de 57 puncte de bază săptămâna acesta, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile pe zece ani în dolari au scăzut cu 17 puncte de bază, la 4,284%, înregistrând un declin de 51 puncte de bază în ultimele cinci zile. Comparativ, randamentele obligaţiunilor Poloniei cu scadenţa în 2018 sunt de 1,899%, iar cele ale Turciei cu scadenţa în 2019 sunt la 3,345%.

Leul s-a apreciat cu mai puţin de 0,1%, la 4,5648 pentru un euro, vineri la Bucureşti, fiind a treia zi în care s-a apreciat.

Turbulenţele politice din România s-au atenuat în septembrie, după ce Curtea Constituţională a României a invalidat rezultatul referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

'România a beneficiat de cererea solidă pentru datorie în Europa Centrală şi de Est. Riscurile particulare din România au devenit mai puţin intense în ultimul timp. Ne aşteptăm ca evoluţia pozitivă să continue de acum încolo', a declarat analistul londonez Andreas Kolbe, de la Barclays Plc. Acesta a adăugat: 'Intrările semnificative de fonduri în pieţele emergente, împreună cu condiţiile de lichiditate pe plan global alimentează suplimentar vânătoarea de randamente pe piaţa datoriilor din ţările emergente'.

Secretarul de stat în Ministerului Finanţelor Publice, Enache Jiru, declara la 8 octombrie că România ar putea depăşi anul acesta ţinta de împrumuturi externe de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari). În 2012, România a obţinut 750 milioane de euro din vânzarea unor eurobonduri cu scadenţa în 2018, la un randament de 5,1%. De asemenea, a împrumutat 2,25 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO