1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Randamentul certificatelor de trezorerie la şase luni scade la 5,22%

Ministerul Finanţelor a vândut luni certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni de 500 milioane lei, la un randament de 5,22%, sub rata dobânzii de politică monetară, reprezentând minimul istoric plătit la împrumuturile în lei din piaţa internă.

27 feb, 2012 | Mediafax

Valoarea programată a fost de 500 milioane lei, iar băncile au subscris titluri de 2,6 miliarde de lei.

Banca Naţională a României a redus, la începutul lunii februarie, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric, de 5,5% pe an.

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR şi disponibile din aprilie 2005, cel mai scăzut randament mediu, de 5,74%, a fost plătit de Ministerul Finanţelor în aprilie 2010.

La operaţiunea din luna ianuarie pentru o maturitate similară, Ministerul Finanţelor a atras 1,27 miliarde de lei, la un randament de 5,87% pe an.

Unii analişti se aşteptau ca cererea să fie ridicată, iar randamentul mediu să se situeze în jur de 5,5% dacă administratorii datoriei publice vor emite o sumă mai mare decât cea anunţată, aşa cum s-a întamplat la licitaţiile de titluri pe termen scurt din ultimele două luni.

MFP a programat pentru luna februarie şapte licitaţii prin care intenţiona să atragă 5 miliarde lei prin, însă a împrumutat 8,32 miliarde lei.

Astfel, MFP a împrumutat în acest an 18,2 miliarde de lei, depăşind programul anunţat pentru primul trimestru. De asemenea, Finanţele au împrumutat în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO