1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Rangu (ASF): Noua directivă de distribuţie în asigurări se aplică de 6 luni. Se constată o maturizare accelerată a brokerilor

Noua directivă de distribuţie în asigurări (IDD) se aplică de 6 luni şi se constată o maturizare accelerată a brokerilor care se transformă din vânzători de poliţe în consultanţi în asigurarea bunăstării personale, a afirmat, vineri, Călin Rangu, şeful Direcţiei Supraveghere şi Control Intermediari, Conduită şi Scheme de Garantare, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

24 mai, 2019 | Agerpres

"Noua directivă de distribuţie în asigurări (IDD) se aplică de 6 luni. Se constată o maturizare accelerată a brokerilor care se transformă din vânzători de poliţe în consultanţi în asigurarea bunăstării personale, împotriva riscurilor care îşi pot produce prejudicii financiare, riscuri posibil a fi asigurate. Unele riscuri pot fi posibil insurmontabile financiar, cum ar fi răspunderile civile pentru vătămări corporale, accidente, cutremure, etc. Pentru prima dată şi asigurătorii sunt definiţi ca distribuitori cu obligaţia de a pune clientul în centrul activităţii. Pentru prima dată trebuie sa aibă standarde clare referitoare la produse, acestea să fie testate, sa fie construite plecând de la interesul clienţilor, să elimine conflictele de interese generate de remunerare, să aibă procese clare, transparente, cu puncte de control, parte a unui sistem de guvernanţă profesionist", a spus Călin Rangu, la "Colocviile Pieţei Financiare".

El a menţionat că scopul directivei IDD este eliminarea activităţilor care sunt în detrimentul clienţilor, susţinerea drepturile legitime ale acestora şi dezvoltarea pieţei de asigurări într-un mediu corect pentru toţi actorii implicaţi. Pentru prima dată, personalul de distribuţie al societăţilor de asigurare trebuie să respecte standarde de competenţă profesională, să aibă grijă ca produsele vândute prin bănci sau intermediari auxiliari să fie prezentate corect şi onest, cum sunt vânzările de produse de asigurare ataşate altor bunuri sau servicii, ca telefoane mobile, călătorii, maşini, etc.

Potrivit lui Călin Rangu, ASF desfăşoară continuu analize tematice privind implementarea noii directive IDD, de la proceduri de proiectare a produselor până la cele de soluţionare a daunelor, de la etapa de ofertare prin analizarea nevoilor clienţilor, până la încheierea contractului şi prevederile acestuia.

"Buna conduită a asigurătorilor va fi elementul cheie al succesului implementării noului cadru legal, devenind la fel de importantă ca abordarea prudenţialităţii financiare, care cere să fii solvabil financiar, să ai capital necesar. Nu e suficient să fii stabil financiar dacă nu respecţi drepturile clienţilor. Tratarea necorespunzătoare a clienţilor va avea implicaţii inclusiv pe stabilitate pe termen mediu şi lung", a mai spus Călin Rangu.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO