Rapoarte contradictorii privind imigraţia din România şi Bulgaria – The Telegraph

Miniştrii britanici au negat întotdeauna existenţa unor previziuni oficiale cu privire la cât de mulţi români şi bulgari se vor stabili în Marea Britanie atunci când restricţiile privind munca vor fi ridicate anul viitor. Dacă un raport din 2011 al think-tankului ''National Institute for Economic and Social Research'' /NIESR/ pentru Comisia Europeană estima până la 145.000 numărul românilor şi bulgarilor care vor veni în Regatul Unit, un alt raport al NIESR, din 2012, pentru Ministerul britanic de Externe, l-a declarat irelevant, relatează The Telegraph.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 10:26
Rapoarte contradictorii privind imigraţia din România şi Bulgaria - The Telegraph

În 2011, NIESR a realizat un studiu în care a estimat că până la 3 milioane de imigranţi români şi bulgari şi-ar putea părăsi ţara între 2011 şi 2017. Acest raport realizat pentru Comisia Europeană a indicat că era de aşteptat ca Regatul Unit să primească în jur de 4,7% dintre aceşti imigranţi, ceea ce însemna că până la 145.000 ar fi putut ajunge în Marea Britanie în această perioadă.

Aceasta ar însemna în jur de 21.000 de imigranţi pe an – în mod substanţial mai mult decât 13.000 pe an prezişi într-un raport pentru guvernul laburist.

La nivelul cel mai de jos al spectrului, migraţia globală ar fi de 1,2 milioane de cetăţeni din Bulgaria şi România către restul UE, cu 56.000 în total sau 8.000 pe an care merg în Marea Britanie.

La un an după publicarea raportului, NIESR a fost angajat de Ministerul britanic de Externe pentru a examina impactul aşteptat al imigraţiei bulgare şi române asupra Marii Britanii. Guvernul a promis să facă public în scurt timp noul raport al NIESR, dar think-tank-ul nu a fost însărcinat să facă previziuni privind numărul aşteptat de imigranţi.

Luni, NIESR a susţinut că predicţiile din raportul din 2011 nu se mai aplică deoarece documentul a fost scris înainte ca alte ţări să ridice restricţiile privind imigraţia, în timp ce Marea Britanie a menţinut controalele sale. Acest lucru ar putea afecta partea ce revine Marii Britanii din migraţia globală preconizată să fie între 1,2 milioane-3 milioane de imigranţi din Bulgaria şi România. Jonathan Portes, directorul NIESR, a declarat că raportul nu mai este „relevant”.

Mulţi dintre cei care intenţionează să-şi părăsească ţara de origine au făcut deja acest lucru plecând în ţări care nu au impus restricţii. Cu toate acestea, este posibil ca criza economică să fi crescut atractivitatea Marii Britanii în contextul în care Italia şi Spania, cele două destinaţii tradiţionale pentru români şi bulgari, au rate ridicate ale şomajului.

Coaliţia aflată la guvernare este îngrijorată de o reacţie publică dacă Marea Britanie va asista la un aflux de imigranţi din noile state membre ale UE anul viitor, care va pune presiune asupra serviciilor publice. Cotele de cinci ani care limitează numărul cetăţenilor din Bulgaria şi România ce pot veni în Marea Britanie urmează să expire la 1 ianuarie 2014. Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să se stabilească în Marea Britanie fără locuri de muncă, în căutare de lucru în conformitate cu normele UE.

Acest lucru ar putea submina promisiunea premierului David Cameron de a reduce imigraţia la zeci de mii, nu sute de mii în fiecare an.

Miniştrii se află în prezent sub presiunea de a pregăti previziuni oficiale privind sosirile aşteptate de cetăţeni din Bulgaria şi România, dar se tem că ar putea fi traşi la răspundere ulterior, dacă previziunile se vor dovedi eronate.

Boris Johnson, primarul Londrei, a declarat luna trecută că previziunile ar trebui publicate dacă ”sunt făcute”. The Telegraph aminteşte că guvernul laburist anterior a subestimat numărul de lucrători din Polonia şi alte ţări est-europene, care s-au stabilit în Marea Britanie, după extinderea UE.

Totodată, partidele majore sunt îngrijorate tot mai mult de succesul UKIP, care şi-a văzut cota de vot crescând în alegerile anticipate recente, după ce a făcut campanie împotriva imigraţiei necontrolate.

Politicieni din Bulgaria şi România au acuzat parlamentarii britanici de crearea unei stări de panică cu privire la imigraţie. Nikolai Mladenov, ministrul de externe al Bulgariei, a declarat că Marea Britanie exagerează riscul unui val de imigraţie din Bulgaria, începând cu anul viitor, prin „dezbateri temătoare”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...