Raport BNR: 2016 aduce benzină şi motorină mai ieftine, alimente şi ţigări mai scumpe

Benzina şi motorina vor continua să se ieftinească anul viitor, însă alimentele şi ţigările se vor scumpi. Sunt estimările Băncii Naţionale a României, din ultimul Raport asupra inflaţiei, care ia în calcul şi efectele reducerii cotei standard a TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 10:08
Raport BNR: 2016 aduce benzină şi motorină mai ieftine, alimente şi ţigări mai scumpe

Astfel, după ce preţurile benzinei şi motorinei au coborât, în ultimele şase luni, de la aproxmiativ 5,8 lei pe litru la 5 lei pe litru, anul 2016 va aduce o nouă ieftinire, graţie reducerii TVA.

„Dinamica anuală a preţurilor combustibililor este proiectată la valori negative pe parcursul întregului interval de prognoză, atingând -2,2% la sfârşitul anului 2015 şi -2,3% la finele anului 2016”, se arată în cel mai recent Raport asupra inflaţiei, publicat de BNR.

Carburanţii s-au ieftinit în acest an în principal datorită prăbuşirii cotaţiilor internaţionale ale petrolului, de la 100 de dolari în toamna lui 2014 la 50 de dolari în această vară, iar în 2016 preţurile vor fi influenţate de reducerea cotei standard a TVA. BNR notează că preţul petrolului ar putea reveni pe creştere în cursul anului viitor, de unde şi prognoza aparent conservatoare privind scăderea preţurilor combustibililor.

Dacă anul viitor românii s-ar putea bucura de carburanţi mai ieftini, nu acelaşi lucru se poate spune despre mâncare. Preţurile alimentelor vor creşte în 2016 cu 6,2%, anticipează Banca Naţională, după o dinamică anuală de 6,3% la finele anului curent. Traiectoria preţurilor alimentelor este marcată, pe de o parte, de dispariţia, din iunie 2016, a efectului de runda întâi al reducerii cotei TVA la alimente şi, pe de altă parte, de producţia agricolă mai slabă, în 2015 şi 2016, decât în 2014.

Preţurile ţigărilor şi băuturilor alcoolice vor fi influenţate de asemenea de reducerea TVA, dar şi de modificarea accizelor. Astfel, accizele pentru alcool şi băuturi alcoolice vor scădea de la 1 ianuarie, iar acciza la ţigări creşte cu 4,5% din aprilie 2016.

Banca Naţională a României a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, la -0,7%, iar pentru 2016 prognoza a fost revizuită în creştere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%.

 Ţinta de inflaţie a BNR pentru următorii ani este de 2,5% plus/minus un punct procentual. Banca anticipează că inflaţia va reveni în banda ţintă începând din 2017.
Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...