Consiliul Concurenţei: Un coş de alimente costă 271,9 lei după reducerea TVA

Economica.net
05 11. 2015
shopping_69424700

Un coş mediu de cumpărături în care sunt prezente 36 de alimente de bază costa în luna iunie, după reducerea TVA la alimente, în medie 271,9 lei, cu 11,9% mai puţin decât luna anterioară. În iunie, preţul mediu al coşului a scăzut până la 271,5 lei, în timp ce în luna august românii au cheltuit pentru un astfel de coş de cumpărături 273 de lei, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei. „Odată cu implementarea măsurii de reducere a cotei TVA la începutul lunii iunie, se poate observa o reducere a prețului mediu lunar al coșului de 11,9%, de la 308,5 (în luna mai) lei la 271,9 lei (în iunie). Acest lucru este echivalent cu o transmitere aproape integrală a reducerii TVA de la retaileri mai departe către consumatorii finali (reducerea TVA de la 24% la 9% s-ar traduce într-o reducere a prețurilor cu 12,1%)”, se arată în raportul Consiliului Concurenţei. 

Potrivit raportului, imediat după implementarea măsurii de reducere a TVA la produsele alimentare, în comerţul modern s-a putut observa o scădere a prețurilor medii săptămânale cu 11,1% față de ultima săptămână a lunii mai.  În a doua săptămână din luna iunie s-a raportat o a doua scădere a prețurilor, de aproximativ 1,8% față cea anterioară, ceea ce poate fi rezultatul unor promoții practicate de retaileri la diverse categorii de produse. Pentru restul lunii iunie, prețurile au înregistrat ușoare fluctuații, observându-se totuși o anumită tendință de creștere a acestora spre finalul lunii. „Aceeași tendință este descrisă și pe parcursul lunii iulie, întărind astfel ipoteza existenței unei componente sezoniere a prețurilor. Trendul ușor ascendent pare a se menține și în prima săptămână din luna august, urmat de o revenire în jurul valorii aproximative de 270 de lei, care corespunde unei diferențe de 12% față de prețurile de la finalul lunii mai”, s emai arată în raport.

Au crescut preţurile înainte de reducerea TVA?

În ceea ce priveşte ipoteza potrivit căreia retailerii au crescut artificial preţurile în luna mai pentru a le scădea apoi de la 1 iunie, odată cu reducerea TVA, raportul Consiliului indică faptul că valoarea coșului de bunuri format din 36 de produse nu a înregistrat fluctuații semnificative, crescând în medie cu 0,6 în luna mai faţă de aprilie, de la 306,63 de lei la 308,5 lei. De asemenea, în luna aprilie față de martie 2015 creşterea media a preţurilor a fost de 0,24%. „Trebuie reținut faptul că evoluția costului total al coșului este posibil să fi fost afectată și de fluctuațiile prețurilor anumitor produse datorate fie unei componente sezoniere, fie unor activități promoționale. Cele mai mari fluctuații de preț observate au fost înregistrate la categoriile fructelor și legumelor, urmate de produsele lactate, cel mai probabil, datorită efectelor sezoniere”, mai scriu specialiştii Consiliului Concurenţei.

Ce au făcut micile magazine

În comerţul tradiíonal, micii antreprenori au redus prețurilor în primele zile după reducerea TVA, pentru toate produsele alimentare cuprinse în analiză. Cu toate acestea, impactul asupra prețurilor este doar parțial, diminuarea costului total al coșului de produse fiind de aproximativ 9,1% (față de un maxim posibil de 12,1%). Mai mult, Consiliul Concurenţei a observat o ușoară creștere a prețului mediu în a doua săptămână a lunii iunie, urmată de o relativă stabilizare a acestuia, ceea ce face ca nivelul valorii totale a coșului de produse la 1 iulie să fie inferior valorii de la finele lunii mai cu aproximativ 8%.

„Reducerea parțială a prețului de vânzare după data de 1 iunie poate fi rezultatul faptului că unele unități din comerțul tradițional se bucură de o putere de piață sporită la nivel local (de exemplu, magazinele de cartier au avantajul proximității), astfel de unități încercând să beneficieze de pe urma acestei poziții favorabile pe piață. O altă posibilă explicație vine din ipoteza că prețurile în comerțul tradițional sunt mai rigide decât cele din comerțul modern, ajustările fine ale prețurilor fiind mai greu de implementat (de exemplu, modificări de câțiva bani, dificil de implementat în zona comerțului tradițional, au valoare redusă în termeni absoluți, dar pot reprezenta modificări importante în termeni procentuali, mai ales pentru produsele cu preț mic)”, spune Consiliul Concurenţei.