1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Oltchim vindea energie cât produse chimice. Firmele directorilor, printre clienţi

Printre cauzele insolvenţei Oltchim, administratorul judiciar a descoperit şi comerţul cu energie electrică făcut la preţuri de vânzare sub cele de achiziţie, în principal către firme controlate de vechea conducere executivă. În perioada 2009-2012, Oltchim a obţinut 41% din venituri din vânzarea de mărfuri specifice şi 38% din vânzare de curent.

16 apr, 2013 | | ECONOMICA.net

Compania Oltchim, aflată în insolvenţă, a încheiat, în ultimii patru ani, contracte de 71 de milioane de euro cu firme controlate direct sau indirect de fosta administraţie în frunte cu Constantin Roibu, se arată în raportul administratorului judiciar privind cauzele insolvenţei. Majoritatea acestor contracte s-au făcut pe furnizarea de materii prime şi servicii, livrare de energie electrică şi vânzarea de produse finite.

Aceste înţelegeri comerciale au afectat negativ activitatea Oltchim pentru că erau încheiate la preţuri care nu acopereau costurile, în cazul vânzărilor de mărfuri, sau la preţuri supraevaluate, când vorbim de achiziţia de materii prime şi servicii, se arată în raportul Rominsolv şi BDO Insolvency, administratorii judiciari ai Oltchim.
„Din situaţia prezentată se observă că Oltchim a funcţionat, în principal, încadrată de aceiaşi furnizori şi clienţi cu care a realizat cele mai importante schimburi comerciale, raportat la totalul achiziţiilor, respectiv la totalul cifrei de afaceri”, se arată în raport. Astfel, controlul combinatului nu a mai fost, practic, în mâna acţionarilor ci a grupului de persoane care controlau firmele de clienţi – furnizori.

Mai mult, raportul privind cauzele insolvenţei a dezvăluit şi o serie întreagă de investiţii ineficiente, aproape 100 de milioane de euro, desfăşurate în aceeaşi perioadă monitorizată, care au decapitalizat societatea.

Între 2009 şi 2012, marfa vândută de Oltchim a fost în proporţie de 41% din produse specifice şi 38% din vânzarea de energie electrică către terţi. Practic, a doua sursă de venituri pentru combinat din vânzarea de mărfuri a fost comerţul cu energie electrică, Oltchim având o licenţă activă de furnizor de electricitate.

Administratorul judiciar aşteaptă aprobarea Adunării Creditorilor pentru planul de reorganizare judiciară până cel târziu în septembrie 2013. Potrivit acestui plan, salvarea fabricii de la faliment presupune separarea activelor toxice de cele viabile, pe acestea din urmă urmând a se crea un Oltchim 2 degrevat de datorii care să poată accesa credite pentru derularea activităţii. Partea cu active toxice ar urma să fie lichidată după ce se plăteşte atât cât se poate către creditori, în principal bănci.

În prezent, Oltchim este încă în prag de faliment pentru că statul şi administratorul judiciar încă nu au găsit soluţia pentru accesarea a 15 milioane de euro, sumă necesară pentru funcţionarea la 60% a combinatului, nivel de la care acesta ar putea fi viabil economic.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO