RAPORT: Românii au cumpărat cu 20% mai multe maşini noi faţă de 2018, iar reînmatriculările au avut cel mai bun an din istorie

Piaţa maşinilor noi a înregistrat, anul trecut, o creştere de cel puţin 20% faţă de 2018, iar tranzacţiile cu maşini second-hand pe plan intern au avut cel mai bun an de când există statistici, cu peste 600 mii de tranzacţii, potrivit unui raport transmis, joi, de platforma Autovit.ro, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 09 ian. 2020, 15:03
RAPORT: Românii au cumpărat cu 20% mai multe maşini noi faţă de 2018, iar reînmatriculările au avut cel mai bun an din istorie

Piaţa auto din România a înregistrat noi recorduri în 2019: tranzacţiile cu autoturisme noi au avut cel mai bun an din ultimii 11, reînmatriculările au avut cel mai bun an din istoria lor, iar importurile de maşini second-hand s-au păstrat constante.

Piaţa maşinilor noi a avut cel mai bun an din 2008 şi până acum şi, chiar dacă datele nu sunt definitive, poate fi estimată la aproximativ 160.000 de unităţi, cu 20% mai mult decât în 2018.

”Iulie şi august au fost luni cu peste 23.000 de maşini înmatriculate, dar în septembrie abia s-a depăşit valoarea de 6.000 de unităţi. Dacia a înregistrat peste 30% cotă de piaţă. Cel mai bun an din istoria pieţei maşinilor noi a fost 2007, cu 312.000 de maşini înscrise în circulaţie”, se arată în comunicat.

Piaţa maşinilor second-hand din import a depăşit anul trecut 440.000 de unităţi, dar a fost o scădere de peste 5% faţă de 2018.

”Totuşi, ultimii trei ani au adus cele mai mari valori ale importurilor – peste 1,4 milioane de maşini de la scoaterea timbrului de mediu, la începutul lui 2017. Cea mai bună lună a tranzacţiilor a fost octombrie, cu peste 41.000 de maşini. Volkswagen rămâne marca preferată, cu o cotă de peste 20% din tranzacţiile cu maşini second-hand din import”, se arată în comunicat, potrivit News.ro.

Reînmatriculările (tranzacţiile cu maşini second-hand pe plan intern) au avut cel mai bun an din istoria lor, totalul depăşind 600.000 de unităţi.

“Unul dintre cele mai importante trend-uri din 2019 a fost scăderea interesului pentru diesel în raport cu maşinile pe benzină. Dacă în anii trecuţi 2 din 3 maşini căutate erau pe motorină, în 2019 căutările în platforma Autovit.ro au fost la egalitate între cele două tipuri de combustibil”, a spu Andrei Dumuţa, Business Manager Autovit.ro

În octombrie s-au tranzacţionat aproape 60.000 de maşini, fiind cea mai bună lună de când există statistici.

”Reînmatriculările au totalizat aproape 1,7 milioane unităţi de când a fost eliminat timbrul de mediu. În 2007 s-au tranzacţionat 400.000 de maşini, în 2013 doar 205.000, iar anul trecut a adus o triplare faţă de 2013”, se arată în comunicat.

Maşinile electrice au avut cel mai bun an de până acum, cu peste 1.000 de unităţi full-electric înmatriculate, la acest lucru contribuind şi subvenţia de la stat de până la 10.000 euro, dar şi creşterea numărului de staţii de încărcare.

”În 2018 s-au cumpărat în România 682 de maşini electrice, numărul acestora crescând cu aproape 50% în 2019. Dacă subvenţiile se vor menţine, creşterile ar putea fi de câteva zeci de procente. La nivel general, ponderea tuturor maşinilor ecologice în totalul pieţei autohtone se situează la 3,8%, comparativ cu 2,8%, raportat în primele 11 luni din anul anterior, conform Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA)”, se arată în comunicat.

Conform platformei Autovit.ro, după tipul de combustibil al maşinilor puse la vânzare, se observă o creştere de 30% în rândul maşinilor hibrid şi electrice, comparativ cu anul 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor a inițiat două proiecte pentru exproprieri suplimentare pe lotul 2 din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud), unde lucrează deja turcii de la Alsim Alarko, și......
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, ...
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...