Raport SIPRI: Arsenalul celor nouă state deținătoare de arme nucleare se reduce, dar mai multe arme sunt operaționale

SIPRI a dat publicității raportul său anual cu privire la starea înarmării și evidențiază scăderea ușoară a arsenalelor nucleare din lume.
Robert Stan - mar, 15 iun. 2021, 10:55
Raport SIPRI: Arsenalul celor nouă state deținătoare de arme nucleare se reduce, dar mai multe arme sunt operaționale

Raportul SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) pentru 2021 arată că arsenalul deținut de cele nouă state deținătoare de arme nucleare a scăzut ușor în 2020. În ciuda acestui fapt se observă o creștere a numărului de focoase operaționale.

Conform documentului, Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel, și Coreea de Nord – cele nouă state deținătoare de arme nucleare – dețineau la începutul lui 2021 un arsenal format din 13.080 focoase nucleare, în scădere de la circa 13.400 la începutul lui 2020.

În ciuda acestei scăderi a numărului total, se observă o creștere în domeniul focoaselor aflate în stare de utilizare imediată. Mai exact, numărul de focoase operaționale a crescut de la 3.720 în 2020 până la 3.825 în acest an.

„Numărul total de focoase operațioanle din stocurile militare mondiale pare să crească, un semn îngrijorător că tendința de scădere care a caracterizat arsenalele nucleare de la sfârșitul războiului rece s-a blocat. Extinderea tratatului START de Rusia și SUA în luna februarie a acestui an reprezintă o ușurare”, consideră M. Kristensen, asociat senior al SIPRI.

Estimările SIPRI arată că, în acest moment, Rusia deține cele mai multe focoase nucleare din lume, 6.255, în scădere de la 6.375 cu un an în urmă. Dintre acestea, nu mai puțin de 1.625 sunt operaționale.

Pe locul secund în clasamentul deținătorilor de focoase nucleare se află, așa cum era de așteptat, SUA, cu 5.550 de focoase, în scădere de la circa 5.800 în 2020. Mai important, 1.800 dintre acestea sunt funcționale. Este demn de luat în seamă faptul că Rusia și SUA dețin împreună aproximativ 90% din arsenalul nuclear mondial.

China este al treilea stat din clasamentul aremlor nucleare cu 350 de focoase, în creștere de la 320 anul trecut. Din fericire, niciunul dintre acestea nu este operațional. În schimb, Franța, deți și-a menținut la 290 numărul de focoase are nu mai puțin de 280 dintre acestea gata de a fi utilizate.

Marea Britanie este un alt stat care are focoase nucleare operaționale. Din totalul de 225 astfel de arme, 120 sunt operaționale. Conform SIPRI, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord au focoase nucleare însă acestea nu sunt operaționale în prezent. Este însă de remarcat faptul că, în afara Israelului, toate celelalte țări menționate și-au crescut arsenalul.

Astfel, China are acum 350 de focoase, cu 20 mai multe decât în 2020, India are 156 (+6 unități), Pakistan are 165 (+5 unități), iar pentru Coreea de Nord este estimată o majorare de la 30 – 40 de focoase până la 40 – 50.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...