Raport UE: Cum va fi anul agricol 2015 pentru România. Porumbul, floarea soarelui şi cartoful sunt în pericol

Fermierii români au reuşit anul acesta o producţie bună la cerealele de iarnă, dar pentru culturile de vară situaţia este incertă. Plantele din mai multe regiuni ale ţării suferă din cauza secetei, iar producţiile de porumb, sfeclă de zahăr, cartof şi floarea soarelui vor fi sub media ultimilor cinci ani. Uitându-ne la grâu, orz şi triticale vom avea un an agricol mai slab decât 2014, dar mai bun comparativ cu media ultimilor cinci ani. 
Alina Stanciu - mar, 28 iul. 2015, 21:02
Raport UE: Cum va fi anul agricol 2015 pentru România. Porumbul, floarea soarelui şi cartoful sunt în pericol

Ultima monitorizare a culturilor agricole din Uniunea Europeană realizată de experţii Comisiei Europene oferă veşti bune pentru economia României, al cărei PIB depinde în proporţie de aproximativ 7% de agricultură. Potrivit ultimelor estimări disponibile, în cazul culturilor de iarnă, fermierii români au obţinut producţii la hectar mai mici comparativ cu anul de exceppţie 2014, dar peste media ultimilor cinci ani. De asemenea, faţă de monitorizarea din luna iunie, Comisia Europeană prognozează producţii mai mari de grâu, orz şi triticale, dar mai mici în cazul porumbului, sfeclei de zahăr şi cartofului. „Recoltarea cerealelor de iarnă au suferit unele întârzieri în a doua jumătate a lunii iunie, dar au progresat bine în iulie. Prognoza privind producţia la hectar pentru cerealele de iarnă este bună, dar rămâne sub nivelul excepţional de anul trecut. Condiţiile climatice pentru culturile de vară sunt benefice în partea de sud a ţării, dar partea de nord-est, est şi nord-vest se confruntă cu secetă”, se arată în monitorizarea Comisiei Europene.

Mai mult grâu faţă de luna trecută

Conform ultimelor monitorizări, România va avea anul acesta o producţie medie de grâu de 3,46 de tone la hectar, cu 5,2% mai puţin comparativ cu anul trecut, dar cu 7,1% peste media ultimilor cinci ani. La nivel de UE 28, producţia medie la hectar va fi anul acesta de 5,57 de tone la hectar, cu 5,6% mai puţin comparativ cu 2014 şi cu 2,5% peste media ultimilor cinci ani. În monitorizarea de luna trecută, Comisia Europeană estima pentru România o producţie medie la hectar de 3,17 tone.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte producţia de orz, care ar putea fi mai mare decât se estimase în luna iunie. Astfel, experţii Comisiei Europene preconizează că fermierii români vor raporta o producţie medie de 2,33 de tone de orz de primăvară la hectar şi de 3,4 tone de orz de iarnă la hectar, faţă de 2,33 de tone şi respectiv 3,11 tone, coform prognozei din iunie. 

Raportat la producţia de anul trecut, scăderea este de 4,7% în cazul orzului de primăvară şi de 8% în cazul orzului de iarnă. Faţă de media ultimilor cinci ani, producţia este însă în creştere, cu 11% şi respectiv 3,5%.

La triticale, producţia la hectar va fi de 3,45 de tone (3,41 de tone conform prognozei din iunie) cu 6,1% mai mică decât anul trecut, dar cu 2,8% peste media ultimilor cinci ani. 

Producţia de porumb se prăbuşeşte. La fel şi sfecla de zahăr

În ceea ce priveşte prognoza pentru porumb, aceasta este destul de îngrijorătoare, cu scăderi de la lună la lună. Conform ultimei raportări, fermierii ar putea avea o producţie medie de 3,24 de tone de porumb la hectar (3,64 de tone conform prognozei din iunie), cu 31,3% mai puţin decât în 2014 şi cu 13,6% mai puţin decât media ultimilor cinci ani.

De altfel, porumbul, alături de sfecla de zahăr, cartof şi floarea soarelui sunt culturile importante care vor raporta scăderi ale producţiei medii raportat la media ultimilor cinci ani. 

La sfecla de zahăr, producţia medie va ajunge la doar 31,7 tone la hectar, cu 22,7% sub cea din 2014, cel mai bun an din istoria României pentru cultivatorii de sfeclă. Comparativ cu media ultimilor cinci ani, producţia de sfeclă va scădea cu 8,4%.

Totodată, cultivatorii de cartof vor scoate anul acesta, în medie, 14,25 de tone la hectar, cu 14,5% mai puţin faţă de 2014 şi cu 2,5% mai puţin faţă de media ultimilor cinci ani. 

La floarea soarelui declinul va fi de 22,3% faţă de 2014 şi de 2,7% faţă de media ultimilor cinci ani. Producţia medie este estimată la 1,67 de tone la hectar.

Citeşte şi Producţiile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui sunt mult mai mici faţă de 2014 – LAPAR

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...