Raportul CE critică dur eşecul Bulgariei de reformare a justiţiei

Comisia Europeană va publica miercuri cel mai critic raport al său la adresa Bulgariei, care a eşuat în lupta împotriva crimei organizate şi a reformei jutiţiei, potrivit presei locale, relatează site-ul Novintie.com.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 16:53
Raportul CE critică dur eşecul Bulgariei de reformare a justiţiei

Crima organizată rămâne una dintre marile provocări pentru Bulgaria, potrivit cotidianului Trud, care citează o copie a Raportului Comisiei Europene de Monitorizare a Justiţiei pentru Bulgaria, conform Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Bruxellesul învinuieşte pentru aceste eşecuri atât Executivul cât şi sistemul judiciar bulgar, care au fost implicate în luptele pentru putere, acuzându-se reciproc de legăuri cu reţelele de crimă organizată.

CE citează datele Europol, conform cărora grupările infracţionale bulgare, implicate în special în traficul de persoane şi furturi, s-au extins în 15 state membre ale Uniunii Europene, devenind unele dintre cele mai ample din Europa.

Partea tehnică a raportului arată că schimbul de date operaţionale este neglijabil în comparaţie cu amploarea reţelelor de crimă organizată, descriind drept „unic” rolul pe care acestea în joacă în Bulgaria, având o influenţă majoră asupra economiei bulgare.

Cifra de afaceri a celor 12 cele mai influente structuri infracţionale este estimată la 1,2 miliarde de euro, care sfidează competiţia, alungă investitorii străini şi asigură condiţiile influenţării proceselor politice şi a instituţiilor guvernamentale, potrivit raportului, citat de Trud.

Bulgaria a primit proiectul de raport luni seara, având la dispoziţie o singură zi – marţi – pentru a face eventuale obiecţii, potrivit postului naţional de radio, BNR, iar acestea se referă numai la partea tehnică şi nu la documentul politic, putând fi discutate cu numai câteva ore înainte de publicare, miercuri.

Săptămâna trecută, premierul bulgar, Boyko, Borisov, a cerut o întrevedere de urgenţă cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, considerată de mulţi o încercare disperată de „a atenua unele dintre cele mai dure critici”.

Liderul Partidului Socialist Bulgar, BSP, şi cel al Partidului Socialiştilor Europeni, PES, Serghei Stanişev, au apreciat că CE va menţine Mecanismul de Monitorizare pentru Bulgaria, şi a calificat acest fapt drept „un eşec al GERB”.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...