Raportul CE critică dur eşecul Bulgariei de reformare a justiţiei

Comisia Europeană va publica miercuri cel mai critic raport al său la adresa Bulgariei, care a eşuat în lupta împotriva crimei organizate şi a reformei jutiţiei, potrivit presei locale, relatează site-ul Novintie.com.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 16:53
Raportul CE critică dur eşecul Bulgariei de reformare a justiţiei

Crima organizată rămâne una dintre marile provocări pentru Bulgaria, potrivit cotidianului Trud, care citează o copie a Raportului Comisiei Europene de Monitorizare a Justiţiei pentru Bulgaria, conform Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Bruxellesul învinuieşte pentru aceste eşecuri atât Executivul cât şi sistemul judiciar bulgar, care au fost implicate în luptele pentru putere, acuzându-se reciproc de legăuri cu reţelele de crimă organizată.

CE citează datele Europol, conform cărora grupările infracţionale bulgare, implicate în special în traficul de persoane şi furturi, s-au extins în 15 state membre ale Uniunii Europene, devenind unele dintre cele mai ample din Europa.

Partea tehnică a raportului arată că schimbul de date operaţionale este neglijabil în comparaţie cu amploarea reţelelor de crimă organizată, descriind drept „unic” rolul pe care acestea în joacă în Bulgaria, având o influenţă majoră asupra economiei bulgare.

Cifra de afaceri a celor 12 cele mai influente structuri infracţionale este estimată la 1,2 miliarde de euro, care sfidează competiţia, alungă investitorii străini şi asigură condiţiile influenţării proceselor politice şi a instituţiilor guvernamentale, potrivit raportului, citat de Trud.

Bulgaria a primit proiectul de raport luni seara, având la dispoziţie o singură zi – marţi – pentru a face eventuale obiecţii, potrivit postului naţional de radio, BNR, iar acestea se referă numai la partea tehnică şi nu la documentul politic, putând fi discutate cu numai câteva ore înainte de publicare, miercuri.

Săptămâna trecută, premierul bulgar, Boyko, Borisov, a cerut o întrevedere de urgenţă cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, considerată de mulţi o încercare disperată de „a atenua unele dintre cele mai dure critici”.

Liderul Partidului Socialist Bulgar, BSP, şi cel al Partidului Socialiştilor Europeni, PES, Serghei Stanişev, au apreciat că CE va menţine Mecanismul de Monitorizare pentru Bulgaria, şi a calificat acest fapt drept „un eşec al GERB”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au ...
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti de 9,50 cazuri la mia de locuitori, conform ...
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor de gaze, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor de gaze, în contextul tensiunilor ...
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor gaze către blocul comunitar, a ...