Raportul referitor la cutremurele din estul județului Galați va fi terminat la sfârșitul săptămânii viitoare

Economica.net
18 10. 2013
costoiu_19518100

‘La Izvoarele, din punct de vedere tehnic, s-a lămurit care este sursa cutremurelor — o mișcare tectonică. Toți specialiștii s-au pronunțat, raportul preliminar este finalizat și a fost prezentat de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP). Continuăm însă măsurătorile, chiar și în acest moment, ca să identificăm cauza amplificării acestor unde seismice într-o anumită parte a satului Izvoarele. S-au făcut măsurători și astăzi, vor fi și la începutul săptămânii viitoare, pentru a vedea dacă există mișcări ale solului în întreaga zonă, nu doar în comuna Izvoarele. Astfel vom avea tot tabloul, toate datele necesare realizării raportului final (pentru estul județului Galați — n.r.). La sfârșitul săptămânii viitoare cred că specialiștii vor putea prezenta raportul final’, a spus ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică.

Acesta a precizat că rolul său și acela al ministerului a fost acela de a pune la dispoziția specialiștilor de la INFP infrastructura necesară, precum și experți din diferite discipline (geologi, geodezi, geofizicieni).

Întrebat dacă ‘mișcarea tectonică’ identificată de specialiști în zona comunei Izvoarele ar putea fi indusă de activități industriale, Mihnea Costoiu a negat o asemenea ipoteză.

‘Este un fenomen natural, nu se pune problema unei intervenții a omului, sunt cauze naturale, așa cum sunt toate cutremurele. Nu se pune problema ca exploatările petroliere, la care s-a făcut referire, să aibă vreo influență. S-a demonstrat deja științific, s-a lămurit acest lucru’, a precizat Mihnea Costoiu.

În legătură cu numărul mare de mișcări seismice din zona Galați (peste 250 de cutremure, în perioada 23 septembrie — 15 octombrie, potrivit INFP), ministrul Costoiu a arătat că ‘au fost consemnate mai multe (decât în trecut — n.r.) deoarece la fața locului se află instalate echipamente de măsurare și, pe cale de consecință, este evidențiată chiar și cea mai mică mișcare a scoarței terestre, care până acum nu se măsura: existau doar mesajele venite de la seismografele din Vrancea, și erau de obicei doar acelea care depășeau două grade pe scara Richter’.

‘În aceste condiții putem să înregistrăm și acele cutremure care au zero virgulă grade pe scara Richter și care sunt cu sutele’, a mai spus Mihnea Costoiu.