Raportul troicii creditorilor Greciei ar putea fi amânat până după alegerile din SUA

Raportul troicii creditorilor Greciei, privind sustenabilitatea datoriilor, ar putea fi amânat până după 6 noiembrie, pentru că se doreşte evitarea oricărui şoc în economia mondială înainte de alegerile din Statele Unite, au declarat oficiali şi diplomaţi din UE, relatează Kathimerini.
Economica.net - vin, 21 sept. 2012, 16:38
Raportul troicii creditorilor Greciei ar putea fi amânat până după alegerile din SUA

 

Raportul troicii formate din reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai FMI era aşteptat în cursul lunii viitoare, posibil înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro de pe 8 octombrie.

Analiza va reprezenta o bază pentru decizia de a furniza o nouă tranşă de ajutor Greciei, în lipsa căreia statul elen ar putea rămâne fără bani pentru salarii şi pensii, să intre în incapacitate de plată şi să fie nevoită să iasă din zona euro.

Neînţelegerile din interiorul troicii despre amploarea problemelor Greciei legate de datorii, combinate cu presiunile politice de amânare a raportului pentru câteva săptămâni fac probabilă amânarea până la jumătatea lui noiembrie.

Între timp, Grecia va fi ţinută pe linia de plutire prin emisiuni de titluri de Trezorerie pe termen scurt, iar băncile vor avea acces la fonduri de urgenţă de la banca centrală elenă.

„Administraţia Obama nu vrea nimic de nivel macroeconomic care să zguduie economia mondială înainte de 6 noiembrie”, a declarat un oficial UE.

Mai multe surse din Germania au spus că oficiali de la Washington au afirmat în mod clar, în numeroase conversaţii, cu omologi europeni că ar prefera să nu existe surprize înainte de alegerile din SUA.

Majoritatea sondajelor arată că Barack Obama îl devansează pe rivalul republicat Mitt Romney, dar alegătorii sunt sensibili la orice eveniment care poate afecta creşterea economiei americane şi locurile de muncă.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe domeniul finanţelor a declarat vineri că troica va lua o pauză de o săptămână în negocierile cu Grecia, a doua amânare care a intervenit de la începerea evaluării la sfârşitul lui iulie, sporind aşteptările privind o întârziere a raportului.

Pe de altă parte, reprezentantul Greciei la FMI, Thanos Catsambas, a declarat pentru Kathimerini că Fondul consideră că orice ajutor suplimentar pentru statul elen trebuie să vină numai de la UE, iar în acest caz va fi nevoie de o nouă restructurare a datoriilor ţării deţinute de BCE.

Catsambas a arătat că susţinerea suplimentară cerută de Atena de la membrii troicii ar putea lua forma unei prelungiri a programului de ajustare, dacă se va concretiza.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...