Raportul TVR pe 2015:Venituri de 500 de mil. lei şi datorii de 680 mil lei. Veniturile din taxă, mai mari ca cele din reclame

Raportul de activitate al TVR pe 2015, făcut public vineri, arată că Televiziunea publică, şi aşa împovărată de o datorie istorică de 680 de milioane de lei, a terminat anul trecut cu o pierdere de 24 de milioane de lei, scrie Agerpres. Raportul indică faptul că, în timp ce au crescut uşor încasările din taxa TV şi din alte venituri de exploatare, Televiziunea a avut, faţă de anul precedent, mai puţini bani din publicitate şi din alocatii bugetare şi a avut cheltuieli suplimentare cu angajaţii care au cerut şi obţinut în instanţă indexarea salariilor.
Economica.net - vin, 15 apr. 2016, 13:52
Raportul TVR pe 2015:Venituri de 500 de mil. lei şi datorii de 680 mil lei. Veniturile din taxă, mai mari ca cele din reclame

Potrivit documentului, Televiziunea Română a avut, în 2015, venituri totale de 501,05 milioane de lei, din care venituri din exploatare – 495,07 milioane de lei şi venituri financiare – 5,98 milioane de lei.

Citeşte şi: MFP: Curtea de Conturi a constatat că SRR şi SRTv au denaturat situaţiile financiare centralizate

Cheltuielile totale ale televiziunii publice au fost de 525,27 milioane de lei, din care cheltuieli de exploatare – 511,01milioane de lei şi cheltuieli financiare – 14,26 milioane de lei.

Astfel, cifra de afaceri netă a televiziunii publice este de 484,37 milioane lei, iar pierderea de 24,21 milioane de lei.

Veniturile din exploatare realizate de SRTv în anul 2015 au fost de 495,07 milioane lei, cu 9,35% mai mici faţă de anul 2014, se mai arată în document.

Potrivit raportului, ‘2015 a fost un an complicat pentru Televiziunea Română, Consiliul de Administraţie fiind demis la 23 septembrie, ca urmare a respingerii raportului de activitate. În aceeaşi zi, Parlamentul a validat-o în funcţia de director general interimar (DGI) pe Irina Radu. Conform legii, în absenţa CA, atribuţiile unui DGI sunt limitate, fapt care a făcut imposibilă luarea unor măsuri radicale care să poată duce la redresarea TVR’.

În luna iulie 2015, ANAF a executat silit instituţia pentru datorii istorice în valoare de 10,4 milioane de lei. Începând cu luna august, s-a declanşat fenomenul executărilor silite instituite de salariaţi şi foşti salariaţi pentru plata diferenţelor din indexarea salariilor cu indicii de creştere a preţurilor de consum. Până la sfârşitul anului 2015, valoarea acestor executări a ajuns la 11,3 milioane de lei, la care se adaugă şi obligaţiile fiscale de 6,8 milioane de lei.

În prezent, TVR are un Consiliu de Administraţie validat de Parlament, dar nu un preşedinte – director general.

Raportul de activitate al SRTv se încheie cu o apreciere referitoare la situaţia actuală a TVR.

‘Salvarea televiziunii publice nu se poate face fără o reformă legislativă şi o finanţare corectă. Cadrul legislativ actual şi instrumentele pe care Televiziunea Română le are la dispoziţie, depăşite de realităţile pieţei concurenţiale în care îşi desfăşoară activitatea, au adus TVR în faţa unui risc financiar permanent’, se arată în raportul de activitate.

‘Televiziunea Română nu mai poate funcţiona după rigorile unei legi vechi de mai bine de 20 de ani, timp în care au avut loc schimbări fundamentale nu numai în societatea românească, dar mai ales pe piaţa media, în obiceiurile de consum ale telespectatorilor, în tehnologie’, se mai arată în raport.

Adoptarea unui cadru legislativ modern şi adaptat realităţilor actuale este o sarcină care îi revine Parlamentului României, apreciază semnatarii documentului, iar ‘rezolvarea situaţiei actuale nu mai ţine de înlocuirea unei administraţii cu alta. Soluţia trebuie să vină dintr-o decizie radicală: legea de organizare şi funcţionare a TVR are nevoie urgentă de revizuire’.

‘Existenţa unei televiziuni publice este o obligaţie a oricărui stat democratic pentru a asigura dreptul cetăţenilor la informaţie’, se încheie raportul de activitate al SRTv pe 2015.

Citeşte şi: Soluţiile Guvernului pentru TVR: reorganizarea ca instituţie publică, ca societate comercială, ca regie sau insolvenţa

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...