Răspândirea coronavirusului încetineşte, dar economia începe să sufere mai mult – analiză Saxo Bank

Blocajele din China de la începutul epidemiei s-au răspândit în prezent în restul lumii, mai ales în Europa şi SUA, iar rezultatul pe termen scurt până la mediu va fi o încetinire a creşterii globale, creşterea şomajului, creşterea ratelor ipotecare şi încrederea mai mică a consumatorilor, arată o analiză realizată de Saxo Bank preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 08 apr. 2020, 07:13
Răspândirea coronavirusului încetineşte, dar economia începe să sufere mai mult - analiză Saxo Bank

„Pandemia a pus în mişcare trei impulsuri macro majore. Acestea vor avea un impact major asupra mărfurilor, în special asupra sectorului energetic, în lunile următoare. În prezent, economia globală se confruntă cu cel mai mare şoc al cererii de la criza financiară mondială, la care se adaugă un şoc global al ofertei şi un război al preţurilor petrolului care determină distrugerea capitalului”, se menţionează în analiza băncii.

Potrivit analiştilor Saxo Bank, în cel de-al doilea trimestru, cel mai probabil, obiectivul este impactul nociv asupra preţurilor al scăderii drastice a cererii pentru numeroase mărfuri-cheie: de la ţiţei şi metale industriale la unele mărfuri agricole.

„Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare să devină şi ele dificile. Minerii şi producătorii pot începe să simtă impactul deficitului de personal şi al defalcării lanţurilor de aprovizionare. Impactul preţurilor mai mici ale carburanţilor este resimţit de la agricultură la minerit, deoarece reduce costurile de producţie. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potenţiale pentru rezerve, unele pieţe ar putea găsi sprijin mai devreme decât sugerează perspectivele cererii”, mai arată analiza.

Totodată, reprezentanţii Saxo Bank susţin că impactul asupra creşterii şi asupra cererii globale va fi semnificativ. „În timp ce milioane de oameni din întreaga lume au primit ordin să lucreze de acasă şi să nu călătorească, cererea de combustibil pentru transport s-a prăbuşit. Între timp, scăderea încrederii consumatorilor va avea impact asupra cererii de bunuri de consum. Cel mai puternic efect s-a observat până acum în sectorul energetic. O combinaţie între creşterea puternică a ofertei non-OPEC şi perspectiva de scădere a cererii globale a condus la întreruperea inevitabilă a cooperării OPEC + pe 6 martie”, susţin analiştii băncii.

Potrivit Saxo Bank, Arabia Saudită a început „un război total al preţurilor”, prin scăderea preţului în timp ce a crescut producţia. „Indiferent dacă ţinta urmărită a fost Rusia sau producătorii cu costuri ridicate din industria de petrol de şist din SUA, impactul asupra petrolului a fost devastator. Dacă obiectivul a fost şocul şi groaza, momentul a fost perfect – cererea globală a căzut în prăpastie, în timp ce comunitatea globală intră în izolare pentru a combate COVID-19”, mai arată analiza băncii.

Totodată, ţiţeiul Brent a scăzut la un minim pe 18 ani. „ETF-ul SPDR Energy Select (XLE), reprezentând unele dintre cele mai mari companii petroliere americane, s-a redus la mai mult de jumătate din decembrie încoace. Între timp, pentru un grup de 12 mari producători independenţi de petrol şi gaze din SUA plafonul de piaţă s-a prăbuşit la sub 90 de miliarde de dolari de la peste 300 de miliarde de dolari în decembrie”, susţin analiştii Saxo Bank.

De asemenea, reprezentanţii băncii precizează că, având în vedere faptul că majoritatea producătorilor de petrol, inclusiv Rusia şi Arabia Saudită, vând în prezent la un preţ cu mult sub pragul de rentabilitate al bugetelor, în cele din urmă piaţa se va recupera.

„Cu toate acestea, înainte ca acest lucru să se întâmple, virusul fie trebuie să prezinte semne de retragere sau vom observa o reducere semnificativă şi mult aşteptată în cazul companiilor cu o producţie costisitoare în locuri precum SUA şi Brazilia. În plus, lungul drum spre recuperare spre un interval cuprins între 50 şi 60 dolari pentru Brent va fi presărat cu obstacole date de creşterea rapidă a stocurilor globale. Acestea vor trebui reduse înainte ca Brent să se redreseze – vă recomandăm să aruncaţi o privire la evaluarea făcută de Peter Garnry despre ce companii ar putea ajunge să fie potenţiali câştigători şi pierzători, potrivit Saxo Bank.
Analiştii băncii consideră că o reducere semnificativă a producţiei de petrol de şist în SUA în următoarele luni poate duce la o reducere mult aşteptată a producţiei de gaz asociate. „Creşterea producţiei, o iarnă blândă în emisfera nordică şi scăderea activităţii determinată de virus au ajutat la scăderea abruptă a preţurilor gazelor. Preţurile gazelor americane au ajuns la un minim pe 25 de ani în martie. În funcţie de viteza de încetinire a producţiei, credem că preţurile gazelor cresc peste nivelul reflectat în prezent pe piaţa forward”, mai arată analiza.

Saxo Bank Group (Saxo) este un specialist fintech de top, axat pe tranzacţionarea multi-asset şi investiţii, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienţilor instituţionali. Saxo Bank a fost fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacţionare online lansată în 1998 şi are sediul central la Copenhaga. Banca are în prezent peste 1500 de angajaţi în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich şi Dubai.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) egiptean, până la momentul la care va putea valorifica gazele de mare adâncime......
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ...
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă ...
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Centrala pe gaze în ciciu combinat de la Brazi, operată de Petrom, a înregistrat anul trecut o producție-record de energie ...