Răspunsul Guvernului la solicitările disperate ale furnizorilor de a li se returna banii cu care au redus facturile: “Depuneți încă o dată cererea!”. După care curge un nou termen de 30 de zile

Un răspuns al Ministerului Muncii vine să lămurească situația plăților pe care statul trebuie să le facă furnizorilor de energie și gaze, care au redus facturile potrivit legii. Trebuie să depună încă o dată cererile, deci virarea banilor se lasă așteptată, din nou. Până acum, furnizorii de gaze și electricitate au de recuperat, doar pe schema de compensare, circa 215 milioane de lei, doar cei care au depus cererile și doar pentru compensare (nu și pentru plafonare) pentru facturile emise în noiembrie și decembrie.
Mihai Nicuţ - mie, 16 feb. 2022, 16:24
Răspunsul Guvernului la solicitările disperate ale furnizorilor de a li se returna banii cu care au redus facturile: “Depuneți încă o dată cererea!”. După care curge un nou termen de 30 de zile

În Monitorul Oficial de ieri, 15 februarie, apărea un ordin comun al ministrului Muncii, Energiei, și Finanțelor, referitor la noua procedură de decontare a sumelor cu care furnizorii de gaze și energie electrică au redus facturile ca urmare a legii plafonării și compensării. Ordinul abrogă un ordin mai vechi, al miniștrilor Energiei și Finanțelor, elaborat exact în acest scop.

Interpretarea noului ordin, făcută chiar de către Guvern, arată foarte clar următorul lucru: nu vă dăm încă nimic înapoi, mai depuneți încă o dată cererile de rambursare! Așa reiese dintr-un răspuns al Miniserului Muncii trimis în urma unei solicitări de-a noastre!

Iată exact ce am întrebat Ministerul Muncii și ce ne-a răspuns instituția:

Întrebari:

  1. Ca urmare a acestei noi proceduri, furnizorii trebuie sa depuna din nou cererile de rambursare si sa astepte 30 de zile pentru plata sau se onoreaza la plata cererile deja depuse?
  2. Ce sume au fost returnate, pana acum, daca au fost returnate, furnizorilor? Daca nu a inceput procesul, cand credeti ca vor fi platite primele sume catre furnizori in contul compensarii pentru persoanele fizice care fac obiectul OUG 118/2021?”

Răspuns:

Având în vedere informațiile cu privire la facturile emise pentru perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, informatii apărute inclusiv în presă, au fost incluse in OUG nr.2/2022 reglementări care privesc aplicarea schemelor de compensare. Astfel, potrivit art. 19 alin.(3) din OUG nr.2/2022, ” se suspendă executarea obligaţiei de plată a facturilor în curs de recalculare, până la emiterea noilor facturi cu respectarea dispoziţiilor legale prevăzute la art. 1 şi 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările şi completările ulterioare”. Potrivit aceluiași articol pentru facturile de energie şi/sau gaze naturale întocmite cu încălcarea prevederilor OUG nr.118/2021, furnizorii sunt obligaţi, din oficiu, să le refacă în maximum 15 zile de la data emiterii acestora. Pentru facturile deja emise, termenul de refacere a acestora este de 15 zile de la data intrării în vigoare a OUG nr.2/2022.

Mai mult, prin OUG nr.3/2022, incepând cu data de 1 februarie schema de compensare prevăzută inițial de OUG nr.118/2021 a suferit unele modificări pentru a veni și în sprijinul consumatorilor casnici, dar și al consumatorilor non-casnici.

Noua procedura aprobata prin ordinul comun al miniștrilor muncii, energiei și finanțelor nr. 183/112/173, vizează tocmai modificările aduse schemei de compensare și clarifică unele aspecte de aplicare a schemelor aferente celor două perioade: noiembrie 2021 – ianuarie 2022 si februarie 2022-martie 2022.

Pe cale de consecință, așa cum se prevede atât în ordonanțele de urgență menționate, cât și în procedură, indiferent dacă valorile facturilor recalculate sunt identice sau nu cu valorile din facturile anterior recalculării, furnizorii vor notifica autoritățile competente în acest sens, depunând la acestea o nouă cerere de decontare, urmând ca în cel mai scurt timp să fie făcute verificările prevăzute de lege și efectuată decontarea sumelor aferente schemelor de compensare. Deși termenul prevăzut de ordonanța de urgență este de maximum 30 de zile lucrătoare, la nivel instituțional se depun toate eforturile pentru plata cât mai rapidă a acestora. (sublinierea ne aparține)

Nu s-a plătit încă nimic, furnizorii spun că au ajuns la marginea prăpastiei

Potrivit datelor obținute de noi de la una dintre asociațiile de profil din industrie, până acum au fost solicitate cereri de rambursare, doar pentru compensarea din lege, de circa 215 milioane de lei, aferente facturilor emise în lunile noiembrie și decembrie de furnizori – de reținut că mai sunt unii care nu au depus încă cereri.

Statul nu a plătit nimic, încă!

“Furnizorii de energie electrică și gaze naturale sunt într-o poziție ingrată. Asigurăm interfața cu consumatorii, care își primesc facturile de la noi, și orice s-ar întâmpla în tot sectorul energetic, vedem că se dă vină pe furnizori. În ultimul timp, și autoritățile fac asta, furnizorii sunt făcuți și hoți, ceea ce nu este cazul”, a declarat Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la finalul lui ianuarie.

“Furnizorii se confruntă cu o creștere majoră a expunerii financiare, fiind nevoiți să se adapteze din mers la multele modificări aduse legislației privind măsurile de sprijin pentru consumatori. În plus, noua OUG  3/2022, publicată în Monitorul Oficial, aduce furnizorilor mari pierderi. Așa cum este gândită schema de sprijin, nu se acoperă costurile furnizorilor, nu se asigură decontarea, a semnalat  președintele AFEER, exemplificând că pentru un consumator din  zona Oltenia, un furnizor are neacoperit suma de aproape 30 lei/1000 kWh”,mai arată AFEER.

Cea mai mare provocare pentru furnizori, prezentată de Urluescu, este că autoritățile statului nu au decontat nimic, din noiembrie până în prezent, plafonarea și compensarea facturilor fiind acoperită de către furnizori din fondurile proprii și credite bancare. Dacă va continua această situație, furnizorii  vor fi  avea  mari probleme de cash flow, a atras atenția președintele AFEER atunci.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...