Răspunsul UE la taxele SUA se va ridica la 6,4 miliarde euro – EFE

Comisia Europeană va răspunde la tarifele pe care intenţionează să le aplice Statele Unite ale Americii pentru importurile de oţel şi aluminiu prin introducerea unor taxe vamale pentru o serie de produse din SUA, valoarea acestor exporturi în UE fiind de 6,4 miliarde euro, relatează agenţia EFE. Lista completă a produselor din SUA care ar putea fi taxate de UE cuprinde zece pagini şi este aici.
Economica.net - vin, 16 mart. 2018, 19:37
Răspunsul UE la taxele SUA se va ridica la 6,4 miliarde euro - EFE

Executivul comunitar a publicat vineri două liste cu produsele care vor fi afectate de posibilul răspuns european care, conform Bruxellesului, vor reprezenta echivalentul daunelor provocate de acţiunea SUA.

Prima listă, a cărei valoare va fi de 2,83 miliarde euro, împărţită între produse din oţel, agricole şi din alte sectoare, va trebui notificată Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în maximum 60 de zile din momentul în care administraţia americană oficializează măsurile anunţate, ceea ce, probabil, se va întâmpla pe 23 martie.

Surse comunitare au precizat că această primă listă, care a fost prezentată deja statelor membre, a fost făcută publică vineri cu scopul ca părţile interesate, precum guvernele sau industria, să poată să o consulte şi să vină cu contribuţii.

‘Am avut grijă în selecţionarea produselor, dar este important pentru noi să dăm oportunitatea părţilor interesate să ne spună dacă este vreun produs care ar putea genera o problemă reală sau să aibă un impact negativ asupra economiei noastre’, au subliniat sursele citate.

Părţile interesate vor trebui să prezinte, până pe 26 martie, obiecţiile sau propunerile, astfel încât această listă poate fi modificată şi transmisă spre aprobare celor 28 de state membre.

Documentul include produse precum porumb dulce, suc de portocale, merişoare, bourbon, orez, produse de machiaj, tutun, motociclete, articole de îmbrăcăminte şi zeci de clase de ţevi, tuburi şi structuri de oţel folosite în construcţii şi industrie.

Toate acestea vor avea o taxă de 25 % ce ar putea fi aplicată din orice moment după notificarea listei la OMC, au precizat sursele menţionate.

Acestea au confirmat, de asemenea, existenţa unei a doua liste şi, deşi nu au spus valoarea exactă a acesteia, au afirmat că cele două liste totalizează 6,4 miliarde euro, cee ce înseamnă că a doua serie de produse va avea o valoare de circa 3,6 miliarde euro, conform EFE.

Această listă va putea fi aplicată numai în momentul în care OMC va stabili că măsurile impuse de SUA sunt ilegale sau după trei ani de la data implementării acestora, respectiv 23 martie 2021.

Documentul include multe bunuri prezentate deja în prima, dar şi altele, precum fixativ de păr, prosoape de bucătărie, pături sau articole de ceramică, veselă şi anumite tipuri de camioane, printre altele.

Dintre acestea, unele articole vor fi folosite ca răspuns la tarifele pentru oţel şi vor fi supuse unor taxe europene de 25%, în timp ce pentru acelea folosite ca reacţie la tarifele pentru aluminiu, taxele vor fi de 10%, dar nu s-a stabilit încă ce produse vor intra în fiecare categorie.

Înainte ca taxele americane să intre în vigoare, Uniunea Europeană va continua să lucreze contra cronometru pentru a convinge Washingtonul să fie exceptată de la aplicarea acestor măsuri.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, se va întâlni săptămâna viitoare cu secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, dar, deocamdată, nu au fost stabilite nici data nici locul întâlnirii, potrivit surselor consultate de EFE.

Oricum, SUA deja a anunţat autorităţile comunitare că este posibil ca, în cazul în care vor fi excepţii, acestea să nu fie totale.

‘Ne-au semnalat că este probabil ca, dacă vor fi excepţii, să nu fie totale, ci pentru anumite ţări aceste tarife de 25% şi 10% să se aplice doar dacă exporturile lor depăşesc un anumit nivel. Înţelegem că este o parte din ceea ce au în vedere şi o să vedem cum va funcţiona în practică’, au explicat sursele comunitare.

Preşedintele american, Donald Trump, a semnat în urmă cu o săptămână impunerea de taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, cu excepţia, momentan, a celor provenite din Canada şi Mexic.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...