1EUR = 4.8246 RON | Bucureşti 11 º

Companii

UPDATE Răspunsul Vodafone la OUG-ul lui Teodorovici: Utilizatorii vor plăti tarife mai mari

Măsurile propuse prin Ordonanţa de Urgenţă care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicaţiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar şi interesele utilizatorilor finali. Aceştia din urmă vor fi nevoiţi să suporte în preţul serviciilor achiziţionate, atât noile taxe introduse, cât şi creşterea celor existente, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii operatorului de telecom Vodafone.

19 dec, 2018 | | ECONOMICA.net
(update 19 dec, 2018 15:49) Operatorii de telecom din România: Măsurile contravin cadrului legislativ european și național
Asociaţia Operatorilor de Telefonie Mobilă din România consideră că modificările propuse de Ministerul de Finanţe introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.
"Măsurile contravin cadrului legislativ european și național. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune", spun operatorii de telecom.
Asociaţia prezontă poziția companiilor Orange, Vodafone, Telekom și a companiilor RCS&RDS și UPC România precum și a celor peste 65 de firme reunite in cadrul Asociației pentru Comunicații Electronice din România (ACER), referitoare la proiectul Ordonanței de Urgență privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscalbugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

De asemenea, compania spune că industria de telecomunicaţii sau Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) nu au fost consultate cu privire la schimbările prevăute în ordonanţă.

"Mai mult, nu a avut loc niciun demers de informare a actorilor principali din piaţă cu privire la impactul semnificativ pe care aceste măsuri, în cazul în care vor fi adoptate, îl vor avea asupra activităţii acestora'', se arată într-un răspuns al Vodafone la solicitarea ECONOMICA.NET.

Proiectul de Ordonanță de Urgență prezentat marți seară de Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici prevede majorarea de la 0,4% la 3% a tarifului de monitorizare pe care furnizorii de comunicații electronice și servicii poștale sunt obligați să-l plătească anual către ANCOM.

Potrivit legii de înființare a ANCOM, acest tarif de monitorizare se calculează ca un procent din cifra de afaceri realizată în anul anterior celui pentru care se datorează. Anul trecut cifra de afaceri a pieței de comunicații electronice și servicii poștale a fost de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că o taxă de 3% ar însemna peste 100 milioane de euro, care ar urma să fie plătiţi ANCOM de către companiile de telefonie, internet, TV și servicii poștale.

Operatorul numărul doi pe piaţa de telecom din România spune că noile măsuri contravin grav cadrului legislativ al UE şi le consideră "excesive".

"Orice modificare legislativa, indiferent de domeniul caruia i se aplica, trebuie sa fie justa, proportionala in ceea ce priveste raportul cost-beneficiu si necesara. Consideram ca noile masuri, care ar urma sa se aplice in mai putin de 2 saptamani, nu indeplinesc niciuna dintre aceste conditii, pe baza urmatoarelor considerente:
- contravin grav cadrului de reglementare european in vigoare, prin incalcarea principiului neutralitatii tehnologice si a prevederilor privind cadrul general de autorizare a retelelor si serviciilor de comunicatii; avand in vedere faptul ca Romania a transpus deja aceste prevederi in legislatia nationala, modificarea lor poate atrage dispunerea din partea autoritatilor europene a unor proceduri de infringement, cu aplicarea corespunzatoare de sanctiuni", arată Vodafone.

- Măsurile impuse in sarcina industriei sunt excesive, creşterile de taxe fiind fara precedent in istoria industriei de telecom din Romania; necesitatea impunerii acestor masuri este cu atat mai contestabila, in conditiile in care industria va fi nevoita sa aloce investitii masive pentru indeplinirea obiectivelor de tara pe care Guvernul Romaniei este pe cale de a si le asuma in cadrul Strategiei Nationale 5G", arată operatorul telecom.

Referitor la licitaţia pentru acordarea viitoarelor licenţe pentru reţeaua 5G, reprezentanţii Vodafone au transmis că "necesitatea aplicarii masurilor de crestere a taxelor existente si de introducere a unora noi nu are justificare in conditiile in care ANCOM inregistreaza in cursul anului 2018 un excedent bugetar semnificativ, din care urmau sa fie atribuite peste 500 milioane lei catre proiecte din zona IT&C, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta emis la sfarsitul lunii iunie a.c".

Potrivit legii în vigoare, tariful se aplică numai dacă ANCOM nu-și acoperă cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent de peste 100 milioane lei în ultimii 10 ani, ajungând să dețină în prezent în conturi peste 1 miliard de lei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO