Studiu: Care este ciocolata preferată a Românilor

Economica.net
01 03. 2014
dark_chocolate_35570100_34949800

Kex Confectionery, din care fac parte începând de anul trecut Heidi Chocolat şi Kandia Dulce a devenit anul trecut numărul unu pe piaţa ciocolatei din România în funcţia de cota de piaţă valorică din retail (hipermarketuri şi supermarketuri), potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Euromonitor. Compania deţinută de familia austriacă Meinl şi care a preluat în 2012 Heidi Chocolat de la grupul elveţian Laderach, a devansat Mondelez , producătorul brandurilor Milka şi Poiana. Cu un an în urmă, topul era dominat de Mondelez, Kandia, Mars şi Nesle, în timp ce în 2011, principalii actori ai pieţei erau Kraft Foods Inc(actualmente Mondelez România), Kandia Dulce SA (actualmente parte a Kex), Mars Inc, Supreme Group şi Nestle. 

Kex operează două fabrici în România şi face parte din grupul Kex deţinut de KEX Confectionery Limited (99,99%) și de către Oryxa Capital GP Limited (0.01%).

Kandia Dulce a raportat în 2012 afaceri de peste 33 de milioane de euro, iar Heidi 15,4 milioaned de euro. De asemenea, Mondelez România a avut în 2012 afaceri de 128,5 milioane de euro.

Cea mai consumată ciocolată din România

Din datele Euromonitor, cea mai vândută ciocolată din România este de trei ani Poiana, ce face parte din portofoliul gigantului american Mondelez (fostul Kraft Foods). De altfel, Mondelez deţine cele mai vândute două branduri de ciocolată, pe poziţia a doua în funcţie de cota de piaţă volumică din retail (supermarketuri, hipermarketuri) aflându-se Milka. Urmează Kandia, Primola şi Heidi, toate facând parte din portofoliul Kex Confectory. Cu un an în urmă, singura deosebire consta în faptul că Primola era pe poziţia a cincea, în vreme ce în 2011 clasamentul arăta în felul următor: Poiana, Milka, Primola, Kandia, Heidi.

Cumpărăm mai multă ciocolată decât statele din regiune

Potrivit companiei de cercetare, în România se consumă mai multă ciocolată decât în statele din zonă. În România este vorba despre o piaţă de 242, 8 milioane de euro în 2013, faţă de 108,67 în Slovenia, 163,4 în Bulgaria, 169,7 milioane de euro în Croaţia sau 99,3 în Bosnia.