Rata creditelor neperformante ale BCR a ajuns la 28%

Rata creditelor neperformante ale celei mai mari bănci din România a continuat să crească în primul trimestru al acestui an şi a ajuns la 28,2%, cu şase puncte procentuale mai mult decât în urmă cu un an, în condiţiile în care mediul economic a continuat să fie unul dificil.
Mihai Banita - lun, 29 apr. 2013, 12:29
Rata creditelor neperformante ale BCR a ajuns la 28%

„Rata creditelor neperformante (NPL) a crescut în continuare până la 28,2% din portofoliul total de credite la 31 martie 2013, în timp ce formarea de noi credite neperformante s-a redus semnificativ, atât în termeni absoluţi cât şi relativi. Rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 58,0%, semnificativ superioară valorii de 53,1% în Trimestrul 1 2012″, se arată în rezultatele financiare prezentate de bancă.

Rata creditelor neperformante se calculează ca raport între expunerea brută aferentă creditelor nebancare şi dobânzilor aferente, restante de peste 90 de zile şi/sau cele în cazul cărora au fost iniţiate proceduri judiciare faţă de operaţiune sau faţă de debitor la totalul creditelor şi dobânzilor clasificate aferente clientelei nebancare, exclusiv elementele în afara bilanţului.

Altfel spus, cu cât clienţii mai mulţi clienţi întârzie cu mai mult de trei luni la plata ratelor, cu atât rata NPL este mai mare. Aceasta este influenţată, însă, şi de scăderea/creşterea portofoliului de credite a unei bănci.

Volumul creditelor acordate de BCR era de 51,7 miliarde de lei în martie 2013 (11,7 miliarde de euro) în scădere cu 2,9% faţă de decembrie 2012.

Pentru fiecare credit neperformant, banca trebuie să facă provizioane, astfel încât să fie capabilă să îşi acopere pierderile. Banii puşi deoparte aduc costuri mari pentru bănci. Anul trecut, pierderea înregistrată a venit după o explozie a costului cu riscul. Constituirea de provizioane poate fi amânată o vreme prin rescadenţarea/restructurarea creditelor cu probleme.

În primele trei luni ale anului 2013, BCR a avut costuri nete cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri acordate clienţilor de 575,7 milioane de lei (131,2 milioane euro), în scădere cu 38,3% faţă de T1 2012 (933,7 milioane de lei sau 214,5 milioane euro. Cei de la BCR spun că evoluţia provizioanelor de risc reflectă „impactul unei economii slăbite, dar şi un flux mai redus de credite neperformante, conform aşteptărilor”.

În urmă cu un an, rata NPL a BCR era de 22,4%, iar în urmă cu doi ani era de 12,7%. Datele aferente lunii februarie, prezentate de BNR, arată o medie a ratei creditelor neperformante de 19,05% în portofoliul total al băncilor din România, astfel că BCR se plasează cu 9 puncte procentuale peste medie.

BCR se aşteapta în ultimii ani ca economia să se redreseze, astfel încât presiunea pe creditele neperformante să scadă. Sectorul firmelor a continuat să plătească greu creditele, problemele principale indentificate de bancă în trecut venind din partea companiilor imobiliare şi a întreprinderilor mici şi mijlocii.

BCR a încheiat anul trecut cu o pierdere de 1,23 miliarde de lei (277 de milioane de euro), 2012 fiind şi primul an de la privatizarea cu Erste în care banca nu înregistrează profit la finalul anului. În primele trei luni ale acestui an, pierderea BCR a fost 12,1 milioane lei (2,8 milioane euro), în scădere mare faţă de T1 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dacia Spring, al treilea cel mai vândut model electric din Europa în octombrie
Dacia Spring, al treilea cel mai vândut model electric din Europa în octombrie
Peste 5.000 de europeni au înmatriculat în octombrie câte un model Dacia Spring, modelul urcând astfel până pe locul ...
Studiu al Comisiei Europene: Ce pot conține, de fapt, cele mai folosite condimente
Studiu al Comisiei Europene: Ce pot conține, de fapt, cele mai folosite condimente
Un studiu realizat de centrul de cercetare al Comisiei Europene-Joint Research Centre (JRC)- în 21 de state europene, inclusiv ...
Cele mai căutate valute şi tipuri de lingouri de aur înainte de sărbători: lira sterlină şi monedele scandinave – Dima, Tavex Group
Cele mai căutate valute şi tipuri de lingouri de aur înainte de sărbători: lira sterlină şi monedele scandinave – ...
Pandemia Covid 19 a afectat puternic piaţa schimburilor valutare din România. Cu toate acestea, apropierea Sărbătorilor ...