Rata de imunizare față de SARS CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20% – studiu MedLife

MedLife, liderul pieței de servicii medicale din România, anunță finalizarea celui de-al doilea studiu privind imunizarea naturală a populației pentru COVID 19, de data aceasta cercetarea fiind concentrată asupra municipiului Suceava, cel mai mare focar de infecție pentru noul coronavirus din România. Principalul obiectiv al studiului, menit să susțină eforturile autorităților, a fost măsurarea ratei de imunizare la infecția cu noul coronavirus și, implicit, măsurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxării restricțiilor anunțate de către autorități şi indică un grad de imunizare de 20%.
Economica.net - mar, 02 iun. 2020, 09:57
Rata de imunizare față de SARS CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20% - studiu MedLife

Rezultatele finale arată că, rata de imunizare față de SARS CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici. Proporția persoanelor care au  fost imunizate variază semnificativ de la o categorie de vârstă la alta. Cele mai expuse au fost persoanele cu vârstă cuprinsă între 45 și 54 de ani, în rândul cărora testele de laborator au indicat prezența anticorpilor pentru 29% dintre acestea. La polul opus se regăsesc tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani pentru care nivelul de imunizare naturală este de 3 ori mai mic.

În ceea ce privește rata de infectare, studiul arată că din cei 512 suceveni testați 3,7% au fost confirmați pozitiv pentru noul coronavirus, aceștia fiind comunicați către DSP conform protocoalelor în vigoare. Raportat la numărul de locuitori de peste 25 de ani din municipiul Suceava acest procent indică faptul că la acest moment peste 3000 de locuitori din Suceava sunt purtători ai virusului. Totodată, datele studiului evidențiază că toate persoanele testate al căror test RT-PCR a fost pozitiv nu manifestau niciun simptom la momentul testării. Potrivit reprezentanțior MedLife, rezultatul este interesant deoarece arată un tablou clinic mult diferit față de cel descris în studiile publicate în prima lună a pandemiei.

“Am mers în epicentrul epidemiei din România, Suceava, care conduce de departe topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât în valoare absolută, cât și la mia de locuitori. Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtători ai virusului. Totuși, este de remarcat faptul că, marea majoritate a celor cu PCR pozitivaveau un titru relevant de anticorpi deci este posibil să fi avut doar urme de ARN ale virusului și să nu mai fie contagioși. O altă concluzie surprinzatoare, ținând cont de faptul că probabil în conformitate cu anticorpii dobândiți cca 16.500 suceveni au trecut prin boală și că în Suceava au fost înregistrate până în acest moment doar aprox. 200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de județ, rata de mortalitate este mult mai mică față de cea estimată, respectiv sub 1% sau chiar între 0,3-0.5% . O astfel de afirmație se poate face ținând cont că numărul de decese se referă la județul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidențiază doar persoanele care s-au infectat cu Sars CoV 2 în municipiul Suceava, care are o populație de cca 100.000 locuitori. Pe de altă parte, se impune a fi menționat că toți cei care au avut rezultate pozitive la virusul Sars-Cov 2 erau asimptomatici. Aceast fapt sugerează că numărul oficial de cazuri de infectare este mai mare decât cel estimat, fapt posibil valabil și pentru alte țări din Europa. O asemenea situație subliniază încă o dată importanţa respectării măsurilor de protecție și menţinerii distanţării sociale chiar dacă aparent suntem sănătoşi” a spus Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

În conformitate cu datele publicate la nivel internațional, pacienții asimptomatici, depistati la screening cu IgG anti-SARS CoV 2 pozitiv și RT PCR pozitiv din exudatul nazal și faringian, foarte probabil, nu mai prezintă risc infecțios pentru contacți. Dinamica RT PCR și a anticorpilor de tip IgG arată o scădere semnificativă a încărcăturii virale după primele 7 zile de la debutul bolii, iar anticorpii de tip IgG apar după ziua 14, ceea ce se asociază cu scăderea riscului de contagiozitate. Potrivit datelor publicate de autorii din Coreea de Sud, un test RT PCR pozitiv după declararea stării de vindecat prin două teste negative, reprezintă mai degrabă material genetic rezidual în celulele epiteliale din nazofaringe și mai puțin virus replicativ.

Studiul MedLife s-a derulat în perioada 18 – 28 mai 2020, pe un eșantion de 512 persoane, în rândul populației municipiului Suceava cu vârstă de peste 25 de ani. Demersul de cercetare a fost efectuat pentru a determina gradul de imunizare naturală a populației pentru COVID 19 odată cu dezvoltarea anticorpilor IgG și nivelul de infectate cu noul coronavirus.

Pentru acest studiu au fost folosite două metode de testare: metoda moleculară RT- PCR considerată gold standard pentru detectarea virusului Sars CoV 2 și testarea serologică prin metoda Chemiluminiscență pentru determinarea anticorpilor de tip IgG.

Având o privire de ansamblu ca urmare a derulării studiului, credem că situația din Suceava este relevantă și că măsurile de izolare au fost binevenite. Dacă este să ne raportăm la rezultatele primului nostru studiu, derulat la nivel național și care indica faptul că sub 2% dintre români aveau anticorpi în urma cu câteva săptămâni, era firesc să se recurgă la izolarea focarelor. Mai mult, atât rezulatele primului studiu cât și rezultatele celui de al doilea ne arată că populația României este mai rezistentă la virus decât s-a estimat inițial, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la măsurile de protecție și cele de distanțare socială. Considerăm că toate indicațiile Ministerului Sănătății trebuie urmate în continuare cu atenție deoarece există încă un număr însemnat de pacienți asimptomatici care pot răspândi boala. Este necesar să protejăm în special persoanele în vârstă și cele care au afecțiuni medicale care, asociate infecției cu Sars CoV 2, pot avea consecințe foarte gravea spus Mihai Marcu.

Studiul din Suceava a fost realizat exclusiv din inițiativă civică și cu resurse financiare și umane proprii MedLife, având suportul operațional al Centrului Medical Dorna din Suceava.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...