Rata inflației din Statele Unite a atins un nivel record în ultimii 39 de ani

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în decembrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din 1982, în urma majorării costurilor cu alimentele, energia şi locuinţele, sporind aşteptările că Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe din martie majorarea dobânzilor, transmit Reuters şi AP, citate de Agerpres.
AGERPRES - mie, 12 ian. 2022, 16:58
Rata inflației din Statele Unite a atins un nivel record în ultimii 39 de ani

Comparativ cu decembrie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 7%, cel mai semnificativ avans anual din iunie 1982 şi în linie cu estimările analiştilor.

De asemenea, luna trecută indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,5%, după o expansiune de 0,8% în noiembrie, a anunţat miercuri Departamentul american al Comerţului.

Marţi, preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că Rezerva Federală a SUA este pregătită să facă ceea ce este necesar pentru ca inflaţia ridicată „să nu prindă rădăcini”.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat cu 0,6% în decembrie, după ce a crescut cu 0,5% în noiembrie. Comparativ cu decembrie 2020, inflaţia de bază a crescut cu 5,5%.

Totuşi, economiştii încă se aşteaptă la încetinirea ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţul de aprovizionare.

Potrivit noilor prognoze economice prezentate luna trecută de Fed, inflaţia va urca la 2,6% anul acesta, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 şi 2,1% în 2024.

Ca urmare a combinaţiei dintre creşterea preţurilor şi gradul solid de ocupare, oficialii Fed cred că dobânda de bază va trebui să crească de la nivelul apropiat de zero unde este acum până la 0,90% la finele lui 2022. Aceasta ar demara un ciclu de înăsprire a politicii monetare care ar face ca dobânda de bază a Fed să urce la 1,6% în 2023 şi 2,1% în 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Astăzi se votează noua lege offshore. Care sunt modificările
Astăzi se votează noua lege offshore. Care sunt modificările
Plenul Camerei Deputaților urmează să voteze azi legea offshore, cu câteva amendamente aduse de deputații din Comisii la forma adoptată deja de Senat....
ACEA: Marca Dacia a atins o cotă de piață de 3,7% în Europa
ACEA: Marca Dacia a atins o cotă de piață de 3,7% în Europa
Raportul ACEA privind înmatriculările din perioada ianuarie - aprilie 2022 arată o creștere cu 14,7% a mărcii Dacia, ...
SRI a identificat trei grupări de criminalitate cibernetică asociate cu instituții din Rusia care au acţionat şi în România
SRI a identificat trei grupări de criminalitate cibernetică asociate cu instituții din Rusia care au acţionat şi în ...
Rusia are un pattern și înainte de atacurile militare lansează un val de atacuri cibernetice care au repercusiuni și ...
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
 Cea mai mare despăgubire plătită în România anul trecut pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane ...