Chiriaş sau proprietar? Rata la casă e mai mică decât chiria în marile oraşe

Rata la un credit pentru achiziţia unei locuinţe prin programul "Prima Casă" este mai mică decât chiria lunară în toate marile oraşe din România, cu diferenţe de până la 80 de euro pe lună.
Mihai Banita - mie, 10 apr. 2013, 21:07
Chiriaş sau proprietar? Rata la casă e mai mică decât chiria în marile oraşe

Preţurile locuinţelor au scăzut puternic în ultimii ani, mai mult decât au făcut-o chiriile. Au scăzut şi dobânzile la credite, astfel că, în acest moment, rata lunară la un credit pentru locuinţă este cu 10-30% mai mică decât chiria.

Spre exemplu, chiria medie pentru un apartament cu două camere în Bucureşti este de 320 de euro/lună, şi preţul mediu este de 55.727 de euro, potrivit datelor furnizate de portalul Imobiliare.ro, la cererea ECONOMICA.NET. Pentru achiziţia unui astfel de apartament în Bucureşti, prin programul Prima casă, ratele lunare la un credit pe 30 de ani pleacă de la 256 de euro, în cazul în care clientul îşi aduce contul de salariu la bancă. Avansul la creditele Prima casă este de minimum 5% – în acest caz, 2.787 de euro.

Cel care alege să ia un credit de casă în loc să plătească chirie face o economie lunară de 64 de euro, în cazul exprimat mai sus – 768 de euro pe an.

Cea mai mare diferenţă între rata la credit (195 de euro) şi chirie (275 de euro) se înregistrează în Constanţa: 80 de euro. Cea mai mică diferenţă între rata lunară şi chirie este în Craiova – 16 euro.

Dobânzile la creditele prin Prima casă pleacă de la 4,1% pe an (Euribor la 3 luni + marjă de 3,9 pp, DAE de 4,71%). Referinţa Euribor se află în acest moment la minime istorice, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană are o dobândă cheie apropiată de 0. Pe termen lung, dobânzile vor creşte, ceea ce va aduce un cost suplimentar pentru împrumtaţi. De asemenea, creditele în euro sunt supuse şi riscului valutar, şi o depreciere a leului aduce costuri suplimentare pentru cei care au venituri în moneda naţională. Pe de altă parte, şi cei care şi-au negociat chiria în euro sunt expuşi la riscul valutar, cu diferenţa că aceştia din urmă pot să se mute şi să caute ceva mai ieftin.

Preţurile medii şi chiriile medii luate în calcul în acest articol sunt valabile pentru cele mai mari şapte oraşe din România. Comparaţia rată la credit vs. chirie poate fi consultată în tabelul de mai jos.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...