Chiriaş sau proprietar? Rata la casă e mai mică decât chiria în marile oraşe

Rata la un credit pentru achiziţia unei locuinţe prin programul "Prima Casă" este mai mică decât chiria lunară în toate marile oraşe din România, cu diferenţe de până la 80 de euro pe lună.
Mihai Banita - mie, 10 apr. 2013, 21:07
Chiriaş sau proprietar? Rata la casă e mai mică decât chiria în marile oraşe

Preţurile locuinţelor au scăzut puternic în ultimii ani, mai mult decât au făcut-o chiriile. Au scăzut şi dobânzile la credite, astfel că, în acest moment, rata lunară la un credit pentru locuinţă este cu 10-30% mai mică decât chiria.

Spre exemplu, chiria medie pentru un apartament cu două camere în Bucureşti este de 320 de euro/lună, şi preţul mediu este de 55.727 de euro, potrivit datelor furnizate de portalul Imobiliare.ro, la cererea ECONOMICA.NET. Pentru achiziţia unui astfel de apartament în Bucureşti, prin programul Prima casă, ratele lunare la un credit pe 30 de ani pleacă de la 256 de euro, în cazul în care clientul îşi aduce contul de salariu la bancă. Avansul la creditele Prima casă este de minimum 5% – în acest caz, 2.787 de euro.

Cel care alege să ia un credit de casă în loc să plătească chirie face o economie lunară de 64 de euro, în cazul exprimat mai sus – 768 de euro pe an.

Cea mai mare diferenţă între rata la credit (195 de euro) şi chirie (275 de euro) se înregistrează în Constanţa: 80 de euro. Cea mai mică diferenţă între rata lunară şi chirie este în Craiova – 16 euro.

Dobânzile la creditele prin Prima casă pleacă de la 4,1% pe an (Euribor la 3 luni + marjă de 3,9 pp, DAE de 4,71%). Referinţa Euribor se află în acest moment la minime istorice, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană are o dobândă cheie apropiată de 0. Pe termen lung, dobânzile vor creşte, ceea ce va aduce un cost suplimentar pentru împrumtaţi. De asemenea, creditele în euro sunt supuse şi riscului valutar, şi o depreciere a leului aduce costuri suplimentare pentru cei care au venituri în moneda naţională. Pe de altă parte, şi cei care şi-au negociat chiria în euro sunt expuşi la riscul valutar, cu diferenţa că aceştia din urmă pot să se mute şi să caute ceva mai ieftin.

Preţurile medii şi chiriile medii luate în calcul în acest articol sunt valabile pentru cele mai mari şapte oraşe din România. Comparaţia rată la credit vs. chirie poate fi consultată în tabelul de mai jos.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...