Rata şomajului în UE şi zona euro s-a stabilizat în luna iunie la minimul istoric atins în luna mai

01 08. 2022
recrutare-talente-1

Este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.

Situaţia este similară în Uniunea Europeană, unde rata şomajului a rămas stabilă la nivelul de 6% înregistrat în luna mai, de asemenea un minim istoric.

Piaţa muncii profită de relansarea economiei europene, care îşi revine după recesiune provocată de pandemia de Covid-19.

Datele publicate vineri de Eurostat arată că economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, cu un avans de 0,7% faţă de trimestrul precedent. Aceste date sugerează că deşi războiul din Ucraina continuă să umfle preţurile în cele 19 ţări care au trecut la moneda unică, totuşi nu a oprit încă economia.

După un avans al PIB de 0,5% în primele trei luni ale anului, economiştii se aşteptau la o încetinire semnificativă în al doilea trimestru al acestui an. Însă datele surprinzătoare publicate vineri de Eurostat arată că activitatea economică a fost stimulată de evoluţia bună a serviciilor turistice, graţie ridicării restricţiilor care aveau legătură cu pandemia.

În cifre absolute, 12,931 milioane de persoane erau în şomaj în UE luna trecută, dintre care 10,925 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din luna iunie a anului trecut, şomajul a scăzut cu 2,311 milioane de persoane în UE şi cu 1,957 milioane de persoane în zona euro.

Statele membre cu cele mai reduse rate ale şomajului sunt Cehia (2,4%) şi Polonia (2,7%). La polul opus sunt Spania (12,6%) şi Grecia (12,3%), singurele state membre UE cu o rată a şomajului de două cifre.

Cu o rată a şomajului de 5,3% în luna iunie, în scădere faţă de o rată de 5,4% în luna mai, România se situează printre statele membre cu cea mai scăzută rată a şomajului din UE.

În cazul României, potrivit datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, rata şomajului în luna iunie 2022 a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 5,3%, faţă de cea înregistrată în luna precedentă, iar rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie a anului 2022 a fost de 439.900 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (451.000 persoane), cât şi faţă de luna iunie 2021 (443.300 persoane).