Ratingul ‘AAA’ al Marii Britanii a trecut la perspectivă negativă – Fitch

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul 'AAA' atribuit Marii Britanii pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi cel pentru împrumuturile pe termen lung în monedă locală, dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă, informează un comunicat de presă.
Economica.net - joi, 15 mart. 2012, 07:28
Ratingul 'AAA' al Marii Britanii a trecut la perspectivă negativă - Fitch

De asemenea, Fitch Ratings a confirmat plafonul de ţară al Regatului Unit la ‘AAA’ şi calificativul pe termen scurt la ‘F1 plus’, scrie Agerpres.

Afirmarea ratingurilor ‘AAA’ atribuite Marii Britanii pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi monedă locală reflectă progresele realizate în reducerea deficitului bugetar structural şi credibilitatea efortului de consolidare fiscală, apreciază Fitch.

Ratingul este sprijinit de economia diversificată şi flexibilă, precum şi de stabilitatea politică şi socială. Ratingul suveran al Marii Britanii beneficiază de asemenea de flexibilitatea macroeconomică şi financiară care derivă din politica monetară independentă şi statutul lirei sterline de ‘monedă de rezervă’ pe plan internaţional.

Totuşi, agenţia avertizează că deficitul bugetar structural este al doilea ca mărime din lume, fiind depăşit doar de cel al SUA, iar gradul de îndatorare este semnificativ peste media statelor cu rating ‘AAA’, deşi în linii mari este în linie cu cel al Franţei şi Germaniei.

Fitch apreciază că planul guvernului de reducere a deficitului este credibil şi că aşteaptă ca viitorul proiect de buget să reafirme angajamentul guvernului faţă de continuarea procesului de consolidare fiscală.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei (BoE) a injectat luna trecută încă 50 miliarde de lire sterline (79 miliarde de dolari) în sistemul financiar, ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea fragilă a economiei Marii Britanii.

Marea Britanie este în pragul unei recesiuni după ce în ultimul trimestru al anului trecut Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,6% în trimestrul al treilea. Recesiunea este definită tehnic drept două trimestre consecutive de contracţie a economiei.

Recent, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit estimările pentru Marea Britanie, prognozând că în acest an va înregistra o creştere de doar 0,6%, comparativ cu un avans de 1,6% cât estima anterior.

Marea Britanie beneficiază de un rating de top ‘AAA’ din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...