Ratingul CEZ, retrogradat de Moody’s

Moody’s a retrogradat ratingul grupului energetic ceh CEZ pentru datoriile negarantate cu o treaptă, la nivelul A3, cu perspectivă stabilă, din cauza preţurilor reduse ale energiei şi aşteptărilor că profilul financiar al operatorului nu se va îmbunătăţi în următorii doi-trei ani, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 09:45
Ratingul CEZ, retrogradat de Moody’s

În consecinţă, Moody’s a retrogradat ratingul pentru programul de obligaţiuni pe termen mediu, în euro, al CEZ de la (P)A2 la (P)A3, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Veniturile CEZ în Cehia sunt generate în proporţie de 85% de lignit, energie nucleară şi hidro, fiind expuse la modificarea preţurilor en-gros.

După un declin puternic în ultimii ani, preţurile electricităţii din Cehia s-au stabilizat din 2014 la circa 30-35 euro/MWh, reflectând stabilizarea preţurilor materiilor prime şi îmbunătăţirea uşoară a perspectivei economiilor europene, scrie MEDIAFAX.

Este probabil ca preţurile scăzute să determine reducerea în continuare a fluxului operaţional de numerar, în următorii doi-trei ani, înainte să aibă loc o stabilizare către sfârşitul deceniului.

Presiunile asupra profitabilităţii vor fi amplificate de revizuirea recentă a dividendelor la un nivel de 60%-80%, în creştere de la 50%-60%.
Moody’s notează faptul că CEZ este pe cale să finalizeze un program de investiţii şi ar trebui să înceapă să genereze flux pozitiv de numerar, din 2016. Cu toate acestea, agenţia nu anticipează vreo îmbunătăţirea materială a profilului financiar înainte de 2018.

Agenţia remarcă şi scăderea incertitudinilor legate fuziuni şi achiziţii şi dezvoltarea unor noi capacităţi în domeniul energiei nucleare, după ce compania a anunţat în luna mai că nu va depune o ofertă de preluare a participaţiei de 66% a Enel la compania Slovenske Elektrarne. În plus, guvernul ceh a anunţat că nu va lua o decizie de dezvoltare a capacităţii de energie nucleară, pe termen mediu.

Ratingul A3 al CEZ este ridicat cu o treaptă de faptul că statul ceh deţine o participaţie de 70% la companie, fiind probabil ca grupul să beneficieze de un sprijin puternic din partea Guvernului.

În afara Cehiei, CEZ Group desfăşoară operaţiuni în Albania, Bulgaria, Germania, Hungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia, fiind listat la bursele din Praga şi Varşovia.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa din România din 2005, când a cumpărat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia. CEZ este cel mai mare producător de electricitate eolienă din România, activitate în care a investit 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene deținute de CEZ în România au împreună au o capacitate de 600 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...