1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

Încă o lovitură pentru Italia: a fost retrogradată de Fitch

Agenţia Fitch Ratings, de analiză şi clasificare economică, a retrogradat economia Italiei cu o treaptă, la nivelul BBB+ „cu perspectivă negativă“, din cauza blocajului politic. Acesta pune în pericol forţa Italiei de a combate recesiunea şi de a-şi administra datoriile. Totuşi, analiştii marilor pieţe estimează că investitorii  nu se vor lăsa prea impresionaţi, notează Bloomberg.

10 mar, 2013 | Bloomberg

Noul rating este cu doar trei trepte peste nivelul „junk“ (deşeu, gunoi, în argoul analiştilor), nerecomandat investiţiilor, şi cu numai o treaptă peste cel al Spaniei, potrivit Bloomberg.

Problemele Spaniei şi Italiei au creat panică anul  trecut, când scepticii ridicau chiar problema desfiinţării monedei europene.

„Incertitudinile politice sporite şi lipsa susţinerii politice pentru noi măsuri de reformă structurală reprezintă un nou şoc pentru economia reală, aflată în recesiune profundă", explică Fitch într-un comunicat.

Cu toate că problemele celei de a treia cea mai mare economie a Zonei Euro pot umbri din nou viitorul acesteia, „investitorii dau mai puţină atenţie companiilor de rating şi se bazează mai mult pe propriile analize“, notează Bloomberg.

Plecarea premierului Monti, considerat, la un moment dat, salvatorul de la faliment al ţării,  şi fragmentarea parlamentară rezultată în urma alegerilor au alimentat temerile că Italia va reaprinde criza datoriilor în Europa.

Totuşi, pentru ministrul italian de Finanţe, Vittorio Grilli, retrogradarea decisă de Fitch nu este suprinzătoare, fiind bazată pe „o combinaţie de incertitudini politice şi economice“.

Economia Italiei s-a contractat  anul trecut cu 2,4% şi probabil se va mai contracta, dar deficitul bugetar s-a redus, în scopul respectării limitei maxime europene de 3%.

Rata şomajului ar putea creşte până la 12% în acest an, potrivit estimării Comisiei Europene.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO