Ratingurile statelor emergente, cele mai expuse la o modificare bruscă a politicii monetare a Fed – Fitch

Economica.net
03 09. 2014
fitchratings_51519200

‘În pofida semnalelor privind orientarea viitoare a ratelor dobânzilor venite de la Fed, pieţele financiare ar putea să nu fie complet pregătite pentru o majorare a dobânzilor în SUA. Volatilitatea redusă şi preţul ridicat al activelor înregistrate în prezent sugerează că pieţele nu au luat în calcul un grad mare de incertitudine. În consecinţă, în conformitate cu scenariul nostru de tip ‘şoc’, efectele secundare care vor fi resimţite la nivelul restului lumii vor fi substanţiale’, a declarat directorul diviziei EMEA de la Fitch, Ed Parker.

Potrivit scenariului ‘şoc’ elaborat de analiştii agenţiei, Fed va majora dramatic dobânda de referinţă la 3% la finele lui 2015 şi la 5% la finele lui 2016, ceea ce va face ca randamentele pentru certificatele de Trezorerie cu maturitatea la zece ani să ajungă la 6%. În acest scenariu, volatilitatea de pe pieţele financiare şi primele de risc cresc exploziv, economia mondială încetineşte, preţul materiilor prime scade iar multe state emergente sunt obligate să majoreze dobânzile.

Fitch susţine că în acest caz cele mai expuse ar fi statele emergente slabe de genul celor cu necesităţi mari de finanţare externă, rezerve valutare mici, grad de îndatorare mare sau fragilităţi politice. Pe lista ţărilor care au aceste caracteristici se numără Mongolia, Turcia, Ucraina, El Salvador, Ungaria, Liban şi Jamaica.

Cu toate acestea, agenţia de evaluare precizează că acest scenariu este unul sever, în timp ce scenariul său de bază este că Fed va majora treptat politica monetară în următoarele 12 luni, în linie cu semnalele privind orientarea viitoare a ratelor dobânzilor. În plus, deşi eliminarea treptată a măsurilor de relaxare cantitativă va creşte uşor volatilitatea pe pieţele financiare nu va conduce totuşi la destabilizarea ritmului de creştere globală şi nici a pieţelor financiare. Conform scenariului de bază al Fitch, Fed va pune capăt programului de achiziţie de active în luna octombrie a acestui an şi va începe să majoreze dobânzile abia de la mijlocul lui 2015, pentru a le duce treptat la 3,75% la finele lui 2017 sau începutul lui 2018. În acest scenariu, randamentele pentru obligaţiunile pe zece ani emise de Trezoreria SUA ar putea să crească la 4-4,5% până în 2017, un nivel scăzut în termeni istorici.