Război Hamas-Israel – Se depun eforturi pentru a preveni o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu

Peste un milion de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din nordul Fâşiei Gaza, unde Israelul continuă să-şi mobilizeze trupele în pregătirea unei posibile ofensive terestre împotriva Hamas.
AGERPRES - lun, 16 oct. 2023, 09:15
Război Hamas-Israel - Se depun eforturi pentru a preveni o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu

În acest timp, comunitatea internaţională îşi intensifică eforturile pentru a preveni o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu şi pentru a proteja civilii. Dar determinarea Israelului de a anihila mişcarea islamistă palestiniană după atacul din 7 octombrie şi tensiunile sporite de la graniţa cu Libanul complică şansele de mediere pe termen scurt.

Temerile privind o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas au crescut duminică, Teheranul avertizând cu privire la perspectiva unei ofensive terestre israeliene în Gaza, în timp ce Washingtonul şi Parisul au cerut Iranului să nu extindă conflictul.

UPDATE ORA 05. 24 Pentru Biden, ocuparea Fâşiei Gaza de către Israel ar fi o „gravă greşeală”

Orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fâşia Gaza ar fi o „greşeală gravă”, a afirmat preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu difuzat duminică, într-un moment în care trupele israeliene se pregătesc pentru o probabilă ofensivă terestră împotriva Hamas, notează AFP.

După atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului său în 7 octombrie, Israelul a lansat represalii împotriva grupării islamiste palestiniene cu numeroase lovituri şi a ordonat locuitorilor din nordul Fâşiei Gazei să se îndrepte spre sud în perspectiva unei intervenţii terestre.

UPDATE ORA 05. 23 Expulzarea palestinienilor din Fâşia Gaza este „sortită eşecului”, afirmă Blinken

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza, „o idee sortită eşecului”, a declarat el, fiind de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas, notează AFP.

Antony Blinken se află într-un turneu de criză prin Orientul Mijlociu după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie în Israel care a ucis peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, provocând represalii soldate cu cel puţin 2.670 de morţi.

ORA 02.57 Franţa oferă „informaţii” Israelului (ministrul Lecornu)

Franţa oferă „informaţii” Israelului, a afirmat ministrul apărării Sébastien Lecornu, într-un interviu pentru jurnalele grupului Ebra publicat duminică seară, scrie AFP.

Parisul a dat asigurări sâmbătă că nu i s-a cerut până în prezent să ofere ajutor militar Israelului pentru a se alătura operaţiunilor militare.

„Informaţiile furnizate se încadrează în cadrul parteneriatului obişnuit dintre ţările noastre”, a spus ministrul francez.

 

Te-ar mai putea interesa și
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o uzină în Europa....
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...