Război în Ucraina – Șeful spionajului ucrainean consideră medievală armata rusă. Ucraina acuză că 136 de copii au fost uciși de la începutul războiului. A apărut din nou în public generalul Șoigu – LIVE TEXT ziua 31

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă ţărilor producătoare de petrol să crească producţia pentru ca Rusia să nu-şi poată folosi resursele de hidrocarburi pentru a "şantaja" alte ţări. Războiul din Ucraina a ucis 136 de copii în cele 31 de zile trecute de la începutul invaziei ruse, a anunţat sâmbătă biroul procurorului general ucrainean. Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, caracterizează armata rusă ca fiind una medievală. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru ''informaţii false'' privind acţiunea Moscovei în străinătate.
AGERPRES - sâm, 26 mart. 2022, 10:17
Război în Ucraina - Șeful spionajului ucrainean consideră medievală armata rusă. Ucraina acuză că 136 de copii au fost uciși de la începutul războiului. A apărut din nou în public generalul Șoigu - LIVE TEXT ziua 31

Vitali Kliciko anunță că un nou armistițiu va intra în vigoare la Kiev în acestă seară. Rușii și ucraineni au ajuns la un acord privind crearea a zece culoare umanitare

Primarul Kievului, fostul campion la box Vitali Kliciko, a anunţat sâmbătă că în seara zilei de astăzi în capitala ucraineană va începe un nou armistiţiu care va dura până luni dimineaţa, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Armistiţiul, care va începe la ora locală 20.00 (18.00 GMT) şi urmează să se încheie luni la ora 08.00, a fost decis de armata ucraineană, a menţionat primarul, fără a da alte detalii.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat pe de altă parte sâmbătă că s-a ajuns la un acord privind crearea a 10 noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din localităţi aflate pe linia frontului.

Ea a precizat că civilii care vor să plece din Mariupol, oraş din sud cu circa 430.000 de locuitori înainte de conflict, trebuie să o facă în maşinile personale, întrucât forţele ruse nu lasă autobuzele să treacă pe la punctele lor de control din oraş, informaţie pe care Reuters nu a putut-o verifica independent.

Peste 100.000 de oameni mai trebuie evacuaţi din Mariupol, potrivit vicepremierului.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc pentru eşecul funcţionării coridoarelor umanitare a căror creare a fost decisă în ultimele săptămâni, adaugă Reuters.

Tot sâmbătă, guvernatorul Kievului, Oleksandr Pavliuk, a anunţat că forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului Slavutîci, unde locuiesc muncitorii de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl.

Potrivit lui Pavliuk, trupe ruse au ocupat spitalul din oraş şi l-au răpit pe primar, informaţie care de asemenea nu a putut fi verificată independent.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a afirmat sâmbătă că forţele ruse au distrus un depozit de arme şi echipamente militare din apropiere de oraşul Jitomir din nord-vestul Ucrainei.

Depozitul a fost lovit de patru rachete Kaliber lansate de pe o navă din Marea Neagră, a explicat purtătorul de cuvânt

Ministrul rus al Apărării a apărut din nou în public după o absență de două săptămâni

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a apărut pentru prima dată în public sâmbătă după două săptămâni, absenţă care a generat zvonuri că Kremlinul ar dori să se dispenseze de el, relatează AFP şi Reuters.

Ministerul apărării a publicat un video în care Şoigu este văzut prezidând o reuniune consacrată bugetului militar al Rusiei.

Imaginile nu sunt datate, dar ministrul apărării face referire la un moment dat la o întâlnire cu ministrul finanţelor şi care, conform agenţiilor de presă ruse, ar fi avut loc pe 25 martie, vineri.

Şoigu spune în înregistrare că aprovizionarea cu arme se desfăşoară aşa cum este prevăzut, „în pofida dificultăţilor întâlnite astăzi” ca urmare a sancţiunilor internaţionale impuse în reacţie la ofensiva din Ucraina.

La reuniune au mai luat parte o serie de înalţi responsabili ai armatei ruse, inclusiv şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, care similar cu Şoigu nu mai fusese văzut în public de ceva vreme.

Zelenski le-a cerut statelor producătoare de petrol să crească producția

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă ţărilor producătoare de petrol să crească producţia pentru ca Rusia să nu-şi poată folosi resursele de hidrocarburi pentru a „şantaja” alte ţări, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Vă cer să creşteţi producţia de energie pentru ca toţi din Rusia să înţeleagă că nimeni nu poate folosi energia ca armă pentru a şantaja lumea”, a declarat Zelenski, într-un mesaj video difuzat la Forumul de la Doha.

„Viitorul Europei depinde de efortul vostru”, a adăugat şeful statului ucrainean.

El a menţionat că nicio ţară nu este protejată de perturbări ale lanţurilor alimentare ca urmare a invaziei ruse din Ucraina, una din cele mai mari producătoare de grâne din lume, amintind şi că pieţele mondiale încă nu şi-au revenit de pe urma pandemiei şi a şocurilor provocate de creşterea preţurilor la alimente.

136 de copii au fost uciși în ucraina de la începutul războiului

Războiul din Ucraina a ucis 136 de copii în cele 31 de zile trecute de la începutul invaziei ruse, a anunţat sâmbătă biroul procurorului general ucrainean, într-un mesaj pe Telegram, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Din acest total, 64 de copii au fost ucişi în regiunea Kiev, iar alţi 50 în regiunea Doneţk, potrivit procurorului.

Alţi 199 de copii au fost răniţi, conform aceluiaşi mesaj.

Reuters menţionează că aceste informaţii nu au putut fi verificate independent.

Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, le-a promis ruşilor un „adevărat iad” în Ucraina, unde armata rusă, pe care o consideră „medievală”, se va confrunta cu o gherilă constantă a partizanilor ucraineni, potrivit unui interviu publicat vineri, citat de AFP, relatează Agerpres.

„Comandamentul rus a făcut numeroase greşeli şi noi folosim aceste greşeli”, a declarat generalul Budanov pentru săptămânalul american The Nation.

„Armata ucraineană a arătat că armata rusă, a doua armată din lume, este doar un mit. Este doar o concentrare de putere medievală, vechi metode de luptă”, a adăugat acest tânăr general de 36 de ani care s-a angajat în armată după căderea URSS şi a fost pregătit după metodele NATO.

Numit în 2020 la conducerea Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării de preşedintele Volodimir Zelenski, generalul Budanov a estimat că una dintre cheile succesului forţelor ucrainene pentru a rezista armatei ruse a fost capacitatea lor de a spiona adversarul.

„Avem mulţi informatori în cadrul armatei ruse, nu doar în rândurile acesteia, ci şi în cercul ei politic şi în cadrul comandamentului său” a afirmat el în cadrul acestui interviu acordat „în ultimele zile”, potrivit The Nation.

Una din priorităţile sale în ultimele luni a fost organizarea unei forţe de partizani care vor rămâne în spatele liniilor ruseşti în cazul unei ocupaţii îndelungate pentru a desfăşura operaţiuni de gherilă. El nu a oferit detalii despre această forţă, dar a subliniat că este „un număr mare de persoane” şi a menţionat prezenţa vânătorilor.

„Luptătorii noştri, soldaţii noştri şi chiar vânătorii noştri vor începe să urmărească agresorul, trupele ruseşti, cu armele în păduri”, a spus el. „Primăvara va veni în curând, pădurile noastre vor înverzi din nou şi un adevărat iad se va dezlănţui înaintea agresorului”, a continuat generalul.

El a ţinut să adauge că, deşi rezistenţa ucraineană ţine piept armatei ruse de o lună, situaţia rămâne „foarte dificilă”.

„Avem importante forţe ruseşti pe teritoriul nostru şi au înconjurat oraşele Ucrainei”, a spus generalul Budanov. „În ceea ce priveşte perspectivele de pace, în pofida negocierilor, acestea rămân vagi şi imprevizibile”, a adăugat el.

Şeful serviciului de informaţii militare s-a arătat lipsit de consideraţie faţă de luptătorii ceceni care s-au alăturat forţelor ruse pe frontul ucrainean, menţionând că este uşor să-i urmăreşti ascultându-le conversaţiile pe telefonul mobil.

„Avem o mulţime de informatori în rândurile cecenilor”, a adăugat el. „De îndată ce pregătesc o operaţiune, ştim asta datorită informatorilor noştri”, a mai spus generalul Budanov, citat de AFP.

Putin a promulgat legea care prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru propagarea de informații false

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru ”informaţii false” privind acţiunea Moscovei în străinătate, o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest text, a cărui semnătură prezidenţială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte ”difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile” despre ”activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus”.

Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare dacă ”informaţiile false” au ”antrenat consecinţe grave”.

Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de ”informaţii false” despre armata rusă.

Te-ar mai putea interesa și
Rompetrol Well Services face lucrări la sonde geotermale pentru încălzire în Danemarca și vrea să se extindă în acest business în Europa
Rompetrol Well Services face lucrări la sonde geotermale pentru încălzire în Danemarca și vrea să se extindă în acest ...
Rompetrol Well Services, divizia de de servicii a grupului Rompetrol (KMG International), a câștigat un contract pentru servicii la sonde geotermale în Danemarca, arată compania într-o informare......
Teodora Petkova, șefa UniCredit pe Europa Centrală de Sud Est: Strategia regională a UniCredit prevede simplificarea structurii băncii și repoziționarea ei ca lider în Europa. Creșterea nu exclude noi achiziții
Teodora Petkova, șefa UniCredit pe Europa Centrală de Sud Est: Strategia regională a UniCredit prevede simplificarea structurii ...
Șeful UniCredit pe Europa Centrală și de Est, Teodora Petkova, arată că strategia de dezvoltare a băncii se bazează ...
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ...
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...