Război Israel – Numărul doi al Hamas, ucis într-un atac aerian israelian în suburbiile Beirutului. Israel se pregăteşte pentru orice scenariu

Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian israelian în suburbiile capitalei libaneze Beirut, au anunţat gruparea palestiniană şi responsabili libanezi, transmite France Presse.
AGERPRES - mie, 03 ian. 2024, 08:34
Război Israel - Numărul doi al Hamas, ucis într-un atac aerian israelian în suburbiile Beirutului. Israel se pregăteşte pentru orice scenariu

Armata israeliană se pregăteşte miercuri pentru „orice scenariu”, la o zi după un atac aerian în suburbiile Beirutului, fatal pentru numărul doi al mişcării islamiste palestiniene Hamas şi realimentând temerile de extindere a conflictului actual din Fâşia Gaza, notează AFP citată de Agerpres.

„Forţele israeliene sunt într-o stare de pregătire foarte ridicată în toate arenele, în apărare şi în atac. Suntem foarte pregătiţi pentru orice scenariu. Cel mai important lucru de spus în această seară este că suntem concentraţi şi rămânem concentraţi asupra luptei împotriva Hamas”, a declarat marţi seara purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Anterior, Libanul fusese zguduit de o puternică undă de şoc cu un atac aerian atribuit Israelului la suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollahului pro-iranian, în care şi-a pierdut viaţa Saleh al-Arouri, numărul doi al biroului politic al Hamas, precum şi cel puţin alte şase dintre cadrele sale.

„O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată”, a reacţionat Ismail Haniyeh, liderul Hamas, denunţând „o încălcare a suveranităţii Libanului” şi o „extindere” a războiului în curs în Fâşia Gaza.

„Această crimă nu va rămâne fără răspuns sau nepedepsită”, a afirmat Hezbollahul libanez, un aliat al Hamas, iar premierul libanez Najib Mikati a acuzat Israelul că „doreşte să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare”.

Franţa cere Israelului ”să evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban”

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a îndemnat Israelul „să evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban”, după atacul armat care l-a ucis pe numărul doi al Hamas la Beirut, a informat Palatul Elysée marţi seară, notează AFP.

Emmanuel Macron, care a discutat telefonic cu ministrul israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război, a subliniat că „este esenţial să se evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban, şi că Franţa va continua să transmită aceste mesaje tuturor actorilor implicaţi direct sau indirect în zonă”, a precizat Palatul Elysée.

Este prima dată de la începutul războiului din Fâşia Gaza în urmă cu aproape trei luni când este vizată periferia capitalei libaneze.

„Această crimă nu va rămâne fără răspuns sau nepedepsită”, a afirmat Hezbollahul libanez, un aliat al Hamas, premierul libanez Najib Mikati acuzând Israelul că „doreşte să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare”.

În cursul discuţiei cu Benny Gantz, Emmanuel Macron a reiterat apelul său de a „se acţiona pentru o încetare a focului de durată” între Israel şi Hamas, „cu ajutorul tuturor partenerilor regionali şi internaţionali”, a adăugat Palatul Elysée.

El şi-a exprimat din nou „cea mai profundă îngrijorare cu privire la numărul foarte mare de morţi civili şi la urgenţa umanitară absolută din Fâşia Gaza”, afirmând în acelaşi timp „încă o dată ataşamentul Franţei faţă de securitatea Israelului”.

Mişcarea Hamas nu va fi învinsă niciodată, afirmă liderul acesteia după ”asasinarea” lui Arouri

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a afirmat marţi că mişcarea sa „nu va fi învinsă niciodată”, după moartea adjunctului său, Saleh al-Arouri, într-un atac aerian în suburbiile sudice ale Beirutului, atribuit Israelului, notează AFP.

„O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată”, a declarat Haniyeh într-un discurs televizat. „Este istoria rezistenţei şi a mişcării care, după asasinarea liderilor săi, devine şi mai puternică şi mai hotărâtă”, a adăugat el.

„Asasinarea de către ocupaţia sionistă a marelui lider naţional şi viteazului luptător Saleh al-Arouri, precum şi a unor fraţi ai săi printre liderii şi cadrele mişcării, pe teritoriul libanez, este un act terorist caracteristic, o încălcare a suveranităţii Libanului şi o extindere a agresiunii sale împotriva poporului şi a naţiunii noastre”, a mai spus el.

Ismail Haniyeh a făcut cunoscut că doi lideri ai aripii militare a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, au fost ucişi în atacul aerian, Samir Fendi şi Azzam al-Aqraa, precum şi alţi patru lideri ai mişcării, Mahmoud Zaki Chahine, Mohammad Bashasha, Mohammad al-Rais şi Ahmad Hammoud.

Te-ar mai putea interesa și
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii noi pentru cetăţeni şi va susţine procesul de recalculare a pensiilor
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii ...
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat în valoare de peste 131 de milioane de lei, conform unui proiect de HG consultat de Economica.net. Finanţarea acestei......
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat ...
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind ...
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...