Război pentru şefia Tarom. Dispare şi de aici managerul privat?

Mandatul managerului privat adus la Tarom în toamna anului trecut pentru redresarea companiei se apropie de sfârşit. În pole position pentru şefia companiei se află directorul de acum mai bine de zece ani, Nicolae Demetriade. 
Andrada Ghira - lun, 24 iun. 2013, 21:12
Război pentru şefia Tarom. Dispare şi de aici managerul privat?

Tarom, a treia companie de stat din subordinea Ministerului Transporturilor unde s-a implementat managementul privat, este noul teatru de război pentru şefie. 

Christian Heinzmann, belgianul în dreptul căruia head-hunterii au scris „experienţă impresionantă”, a fost numit director general al Tarom pe 19 noiembrie, pentru patru ani, şi a reuşit să reducă pierderile Tarom cu 45% în primele cinci luni ale acestui an faţă de 2012. Săptămâna trecută, Heinzmann a fost forţat să-şi reducă mandatul cu trei ani. 

Lucian Isar, fost membru în Consiliul de Administraţie al Tarom, a dezvăluit vineri, 21 iunie, că Heinzmann a fost obligat să semneze un act adiţional la contract, care îi scurtează perioada mandatului cu trei ani.

Heinzmann a confirmat pentru Hotnews.ro că nu a avut altă alegere şi că a fost forţat de către Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Tarom, să ia această decizie.

„Am discutat cu domnul Pascariu. Nu am avut alta alegere. Mi-a dat un termen limită: să semnez înainte de şedinţa CA de vineri (n.r. 21 iunie), altfel vor exista consecinţe serioase – demiterea mea imediată”, a declarat pentru Hotnews.ro, Christian Heinzmann, directorul general al Tarom.

Managerul belgian crede că se doreşte înlocuirea lui, iar în poll-position se află Nicolae Demetriade, cel care a condus Tarom în perioada 2000-2001, iar pe termen lung, îl vede la conducerea Tarom pe Valentin Macec, fostul consilier personal al ministrului Transportului, Ovidiu Silaghi.

Heinzmann a mai spus că a discutat cu ministrul Relu Fenechiu despre acest subiect. Fenechiu i-a spus că pentru belgian nu se va schimba nimic. Heinzmann speră însă, ca până în luna noiembrie a acestui an, lucurile să se schimbe.

ECONOMICA.NET i-a solicitat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu un punct de vedere cu privire la acest scandal, dar până la publicarea articolului nu am primit nici un răspuns. Îl vom publica de îndată ce îl vom primi. 

CITEŞTE ŞI Scheletele din dulapul Tarom. Ce a găsit managerul privat la compania aeriană naţională

Heinzmann semnează reducerea mandatului, Demetriade este numit director executiv 

Tot vineri, după ce Heinzmann a semnat reducerea mandatului cu trei ani, Consiliul de Administraţie l-a numit pe Nicolae Demetriade în funcţia de director executiv al companiei, după ce fusese numit membru în CA pe 9 mai 2013. Demetriade a fost unul dintre candidaţii de pe lista scută pentru un fotoliu în boardul Tarom, dar care nu a fost acceptat.

Noul director executiv a declarat pentru Mediafax că va colabora cu Heinzmann, care are un mandat de patru ani. Întrebat de ECONOMICA.NET dacă belgianul va pleca din companie, Demetriade a răspuns că:

„Este greu de anticipat dacă domnul Heinzmann va părăsi Tarom, având în vedere condiţiile prevăzute în contractul de mandat, semnat în urmă cu şase luni. Domnul Heinzmann este singurul în măsură să-şi poată negocia reducerea mandatului şi nu cred că poate fi deranjat de un sprijin calificat în îndeplinirea măsurilor din planul de managment”.

Cum răspunde Demetriade la acuzele lui Isar

În plus, Lucian Isar mai spune că Nicolae Demetriade, prin poziţia sa, se află într-un evident conflict de interese. Demetriade este şi membru în CA, deţine agenţia de turism World Travel, care reprezintă în România grupul de companii Royal Caribbean, Celebrity Cruises şi Azamara, dar şi companiile aeriene flydubai şi Emirates.  

„Încercăm să înţelegem poziţia domnului Isar, dar nu este foarte simplu. Dacă suntem acuzaţi că în anul 2001-2002, când am fost CEO la Tarom am reuşit salvarea companiei de la faliment şi pentru prima oară în istorie s-a asigurat o stabilizare financiară de invidiat a companiei, nu cred că este un bun argument pentru acuzaţii. Dacă discutam despre faptul că am condus o companie în mediul privat, care timp de şapte ani a fost un lider de piaţă, cu importante rezultate financiare şi o conduită de afaceri ireproşabile, pot presupune că domnul Isar nu are toate informaţiile necesare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Nicolae Demetriade.

„Probabil această bătălie se va încheia prin demiterea CEO-ului”

Asta scria Lucian Isar pe blogul personal, cu privire la bătălia din cadrul companiei, pe data de 13 iunie. Isar scrie: „Probabil această bătălie se va încheia prin demiterea CEO-ului, indiferent de rezultatele pozitive obţinute şi indiferent de rezultatul procesului în justiţie, acesta fiind iminent (că doar compania plăteşte), imediat după depunerea scrisorii spre aprobarea boardului FMI. Deşi CEO-ul este rugat aproape zilnic, în ultima perioadă, să se îmbolnăvească ori să se ceară afară pentru orice motiv doreşte să invoce, nu cred că va părăsi compania a cărei performanţă deja o îmbunătăţeşte. Ofertele care i se fac CEO-ului variază de la a i se oferi o poziţie de consilier la nivel de board până la a sta pur şi simplu acasă doar să renunţe de bună voie la poziţia de CEO”.

Cum va urgenta Demetriade redresarea Tarom 

Poaspătul director executiv spune că a fost numit în această funcţie pentru a rentabiliza compania mai repede decât termenul prevăzut uniţial în planul de management, aprobat cu satisfacţie de Consiliul de Administraţie. Acest plan prevede ca Tarom să treacă pe profit din 2015.

„Măsurile propuse prin plan presupun analize foarte atente în toate domeniile de activitate şi nu vor putea fi realizate în termenele propuse de o singură persoană, care nu este foarte familiară cu legislaţia româna în vigoare şi nici cu limba română. În afara măsurilor deja stabilite prin planul aprobat, sunt necesare ajustări permanente impuse de reacţia la agresivitatea concurenţei”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Nicolae Demetriade. 

Te-ar mai putea interesa și
Sameday vrea să achiziționeze compania de curierat Sprinter din Ungaria
Sameday vrea să achiziționeze compania de curierat Sprinter din Ungaria
Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, Sameday, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România, anunță intenția de a prelua compania de......
Netflix anunță primele rezultate ale anului și depășește cu mult estimările privind câștigurile – Analiză XTB
Netflix anunță primele rezultate ale anului și depășește cu mult estimările privind câștigurile – Analiză XTB
Netflix prezintă rezultate solide pentru primul trimestru din 2024, compania reușind să depășească atât previziunile, ...
Decizie finală pentru candidatul coaliţiei PSD-PNL la Bucureşti. Rareş Bogdan spune că este nevoie de o alegere „raţională” la Primăria Capitalei pentru a nu „dinamita” şansele candidaţilor de la sectoare
Decizie finală pentru candidatul coaliţiei PSD-PNL la Bucureşti. Rareş Bogdan spune că este nevoie de o alegere „raţională” ...
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, referitor la şansele pe care le are medicul Cătălin Cîrstoiu ...
evoMAG extinde rețeaua de lockere și estimează că peste 40% din comenzi vor fi livrate la lockere anul acesta
evoMAG extinde rețeaua de lockere și estimează că peste 40% din comenzi vor fi livrate la lockere anul acesta
evoMAG extinde opțiunile de livrare a produselor la nivel național în sistem locker, oferind clienților posibilitatea ...