Război total pe trenurile care vor veni în România: Alstom şi Siemens desfiinţează oferta „prea ieftină” a chinezilor şi apoi se atacă reciproc

Acuzaţiile curg lanţ în contestaţiile celor doi giganţi mondiali Alstom şi Siemens la licitaţia pentru trenurile de un miliard de euro care ar urma să circule pe căile ferate din România. După ce îi atacă pe chinezii situaţi pe primul loc - că ar oferi trenuri de calitate îndoielnică şi cu peste 20% mai ieftine – cei doi producători europeni se acuză apoi reciproc că nu îndeplinesc condiţiile de la licitaţie.
Anemona Andone - mar, 01 oct. 2019, 12:02
Război total pe trenurile care vor veni în România: Alstom şi Siemens desfiinţează oferta

În contestaţia depusă pe 27 septembrie la licitaţia Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), producătorul Alstom (locul 2) susţine că ofertele chinezilor de la CRRC Qingdao Sifang (locul 1) şi Siemens Mobility (locul 3) sunt neconforme.

Alstom îi atacă pe chinezi şi pe Siemens

Mai exact, în ce priveşte trenurile chinezeşti, Alstom spune că ponderea produselor non – UE ar depăşi limita de 50% impusă printr-o directivă, astfel că oferta lor ar trebui respinsă. Mai mult, propunerea de tren a chinezilor nu s-ar baza pe un design dovedit şi verificat în exploatare.

De asemenea, trenul oferit de chinezi nu poate fi realizat conform Standardelor Tehnice de Interoperabilitate în 18 luni, mai spune Alstom. În plus, producătorul european îi mai acuză pe chinezi că întârzie în mod notoriu termenele de livrare a produselor.

Tot legat de chinezi, Alstom adaugă că preţul trenurilor acestora este neobişnuit de scăzut, cu peste 20% mai mic decât al celorlalţi doi competitori. Producătorul european mai spune despre cel din China că a prezentat un consum neobişnuit de scăzut de energie.

Alstom îi mai acuză atât pe chinezi, cât şi pe cei de la Siemens, de declaraţii false în conţinutul DUAE (Document Unic de Achiziție European).

Legat de oferta Siemens Mobility, Alstom apreciază că şi aceasta prezintă un consum neobişnuit de scăzut de energie. De asemenea, rivalul său european nu ar deţine unele atestate şi nu ar respecta unele cerinţe din caietul de sarcini, astfel că şi oferta Siemens ar trebui respinsă, consideră Alstom.

Siemens atacă chinezii, Alstom şi ARF

În contestaţia Siemens Mobility, acuzaţiile curg în toate părţile. În prima parte este atacată oferta chinezilor, despre care şi Siemens spune că este mult prea ieftină, întrucât preţul trenurilor chinezeşti este cu 25% mai mic decât al celorlalţi competitori din licitaţie.

Siemens îi acuză pe chinezi că practică preţuri de dumping şi că primesc ajutoare de stat de la guvernul chinez. De asemenea, din cauza acestor preţuri, calitatea produselor livrate de CRRC ar avea de suferit.

„În Singapore, de exemplu, la numai trei ani după punerea în funcţiune a unor metrouri livrate de CRRC, autoritatea a descoperit crăpături între structura de rulare şi caroserie, ceea ce a determinat o rechemare pentru reparaţii a metrourilor livrate”, se arată în contestaţia Siemens Mobility.

Siemens adaugă că modelul propus de chinezi există doar pe hârtie şi că este nevoie de 40 de luni pentru ca acesta să fie omologat în UE şi să fie aprobat conform Standardelor Tehnice de Interoperabilitate (STI).

În aceste condiţii, cei de la Siemens se întreabă cum de au promis chinezii că vor livra primul tren în 18 luni şi au şi primit punctaj maxim la această cerinţă.

Siemens ridică suspiciuni asupra doi membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, care au lucrat anterior pentru Astra Trans Carpatic, companie din acelaşi grup cu Astra Vagoane Călători. Ultima firmă este asociată acum cu chinezii la licitaţia ARF pentru trenuri.

Mai departe, producătorul german atacă la rândul său oferta Alstom. Siemens spune că modelul de tren ofertat de Alstom ar fi prea greu pentru infrastructura feroviară românească: sarcina pe osie ar depăşi 20 de tone şi ar fi peste maximul permis în licitaţie, de 18 tone.

„Autoritatea contractantă nu a solicitat nicio clarificare cu privire la aceste aspecte, în ciuda faptului că o sarcină/osie mai mare decât cea maxim suportată de infrastructura feroviară poate pune în pericol traficul feroviar şi siguranţa pasagerilor„, se mai arată în contestaţia Siemens Mobility.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electriceregionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice. 

Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță –

– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

În final, punctajele acordate celor trei companii pentru ofertele propuse la licitaţia organizată de ARF sunt următoarele:

– pe primul loc, CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, cu 89 de puncte,

– pe locul doi se situează Asocierea Alstom Ferroviaria SpA – Alstom Transport SA, cu 78,69 de puncte,

– locul trei este ocupat de Siemens Mobility, cu 78,47 de puncte.

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...